Kazakistan’da misyonerlik faaliyetleri ve hedef kitleleri - Abdraimova, Aiida (My University, 2011)
syonerlik, Hedef kitle Özet Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra ülkede yeni bir anayasa ve ihtiyaçlara göre çeşitli kanunlar hazırlanmıştır. Yeni anayasada “din özgürlüğü”ne de yer verilmiş, kanunlarla temel insan hak ve özgürlükleri koruma altına alınmıştır. Bu gelişmeler, çok sayıda yabancı olduğu akımın, dini ve senkretik hareketlerin Kazakistan’a girmesine ve etkinliklerde bulunmasına zemin hazırlamıştır. Misyonerler, Kazakistan’da anayasa ve kanunlarla belirlenen özgürlük olanaklarından faydalanarak etkili bir şekilde propaganda faaliyetlerini sürdürmektedir. Misyonerlik; Kazakistan’da bağımsızlık sonrası etkili olmaya başlayan misyonerlerin, nüfus bakımından çoğunluğu Müslüman bir ülke olan Kazakistan’daki etkinlikleri açısından ele alındığında, güncel bir konudur. Günümüzde misyonerlerin bu tür faaliyetlerinin belli bir yere kadar başarılı olduğunu söylemek mümkündür. Zira ateistlik, dünyayı dinsizleştirme siyasetinden dolayı Kazak ailelerinde çocukların dini terbiye almamalarına, okullarda din derslerinin görülmemesine, cemaatin din konusundaki bilgisizliklerine neden olmaktadır. Kazakistan’a akın akın gelen bu misyoner grubun esas gayesi, halkın milli ve manevi değerlerini yok etmek ve belirlediği hedef kitlesi olan Kazakistanlıların birlik ve bütünlüğüne darbe vurmaktır. Bu durum, uzun süre dini bilgi ve uygulamalardan mahrum kalan Kazakların, diğer birçok din ve dini anlayışı öğrenmelerini gerektirdiği gibi, daha çok Kazakistan topraklarında etkili ve yoğun faaliyetlerde bulunan Hıristiyan misyonerlerin de öğrenilmesini, onların etkinliklerinin, amaçlarının tanıtılmasını gerekli kılmaktadır. Religion, Missionery, Target groups A B S T R A C T After Independent in Kazakhstan had prepared a new constitution and different laws. “Freedom of religious” is also had founded, with laws of basic human rights and freedoms had been preserved in the constitution. This situation had done groundwork for a lot of foreigners in Kazakhstan, there are religious and syncretic movements be involves activities and to enter Kazakhstan. The constitution and laws of freedom had determined by taking advantage of opportunities in Kazakhstan’s missionaries activities of propaganda has been an effective. After independent in Kazakhstan current issue was the missionary which effective of the population is Muslim missionaries in Kazakhstan. Nowadays, this kind of missionary activities is more successful in a particular location. The atheists makes the world irreligious politics because Kazakh’s families and children has not seen about education of religious in the school, the religious community is caused by ignorance of religion . The main purpose of the missioner’s group flooding into the national spiritual values determined to destroy the unity and integrity of Kazakhstan. This situation, a long time Kazakh nationality deprived without knowledge of religious and Kazakhs allowed to study about other different religious and some Christian missionaries should to study about their activities, requires in the education of the objectives in the territory of Kazakhstan.
Keywords: Din Felsefesi; Misyonerlik; Misyonerlik_Kazakistan