Sosyal Bilgiler öğretiminde öğrenme stillerine uygun etkinliklerin kullanılmasının öğrencilerin öğrenme düzeyi ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkililiğinin araştırılması - Şeker, Mustafa (My University, 2010)
Bu çalışmayla, bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak farklı öğrenme/ öğretme tekniklerinin kullanıldığı eğitim/ öğretim ortamlarının oluşturulmasının öğrencilerin sosyal bilgiler dersi öğrenme düzeyleri ile öğrenmenin yapıtaşları olan sosyal bilgiler kavramlarına ait yanılgılarının giderilmesi üzerinde etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda; •Öğrencilerin farklı öğrenme stillerine sahip olduğu, •Farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilere öğrenme stillerine uygun öğrenme ortamlarının oluşturulması ile kavram yanılgıları ön test çalışmalarında yüksek çıkan yanılgı düzeylerinin son test çalışmalarında olumlu yönde farklılaşarak azaldığı, •Yine aynı şekilde öğrencilerin sosyal bilgiler öğrenme başarılarının ön testler bakımından düşük olduğu görülürken öğrenme stilleri doğrultusunda yapılan eğitim etkinlikleri sonuçlarına ait son test verilerine göre öğrencilerin sosyal bilgiler başarılarında artış olduğu görülmüştür. Buna göre; sosyal bilgiler dersinin, öğrencilerin öğrenmede farklılık gösterebileceği gerçeğinden hareketle öğrenme stilleri göz önünde bulundurularak yapılması ile araştırmanın deney grubunda da görüldüğü gibi daha başarılı bireylerin yetişebileceği söylenebilir. •Öğrenme stilleri rultusunda yapılan eğitim etkinlikleri sonucunda deney grubu lehine azalan kavram yanılgılarının öğrencilerin demografik değişkenlerinin (yaş, cinsiyet, veli eğitim düzeyi ve veli mesleği) etkisinden bağımsız olduğu ve öğrenme stillerine göre oluşturulan eğitim ortamlarının bu başarı üzerinde olumlu yönde etkili gösterdiği, •Yine aynı şekilde öğrenme stilleri rultusunda yapılan eğitim etkinlikleri sonucunda deney grubu lehine artış gösteren sosyal bilgiler başarıları üzerinde öğrencilerin demografik değişkenlerinin (yaş, cinsiyet, veli eğitim düzeyi ve veli mesleği) etkili olmadığı ve öğrenme stillerine göre oluşturulan eğitim ortamlarının bu başarının elde edilmesinde etkili olduğu anlaşılmıştır.

This study has explored whether the construction of educational platforms where different learning/ teaching methods are employed by considering individual distinctions has an impact on learning levels of students in Social Studies course and elimination of misconceptions related to notions of Social Studies, being cornerstones of learning. As a result of the study, it has been observed that: •Students have differing learning manners. •Misconception levels that had been found high in preliminary test studies have decreased and changed affirmatively in final test works as a result of construction of appropriate learning platforms fitting different students with different learning manners. •While learning success levels of students that had been low as indicated by preliminary tests, final test data indicated that success levels of students increased as a result of the educational activities relating to learning manners. Accordingly, it is possible to state that application of Social Studies course with the consideration of students’ learning manners will bring in more successfully individuals. •Notional misconceptions that decreased in favor of the experimental group as a result of the educational activities in accordance with learning manners program is independent of the effect of the students’ demographic variables (age, sex, parents’ education level and parents’ profession) and educational platforms established according to learning manners have an affirmative impact on these success levels. •Students’ demographic variables (age, sex, parents’ education level and parents’ profession) have not affected the success levels in Social Studies that increased in favor of the experimental group as a result of the educational activities in accordance with learning manners program and educational platforms established according to learning manners are influential on achieving these success levels.
Keywords: Eğitim_İlköğretim; Kavram Yanılgıları; Öğrenim ve Öğretim; Öğrenim ve Öğretim_Sosyal Bilgiler