Spor kulüplerinde entelektüel sermaye bileşeni olarak sporcuların değeri ve mali tablolara yansıtılması - Horasan, Emre (My University, 2013)
Entelektüel Sermaye, Entelektüel Sermaye Bileşenleri, İnsan Sermayesi, İnsan Kaynakları Muhasebesi, Sporcu Değeri, Sporcu Değerinin Mali Tablolara Yansıtılması

SPOR KULÜPLERİNDE ENTELEKTÜEL SERMAYE BİLEŞENİ OLARAK SPORCULARIN DEĞERİ VE MALİ TABLOLARA YANSITILMASI Özellikle 90’lı yıllardan sonra ön plana çıkan entelektüel sermaye kavramı, maddi olmayan unsurların işletmenin değerinin oluşmasında, maddi unsurlardan daha fazla etkisi olduğu vurgulamıştır. Geçen yıllar boyunca; entelektüel sermayenin belirlenmesi ve etkin bir şekilde yönetilmesi, rekabet avantajı sağlayan en önemli faktör haline gelmiştir. Bu nedenle de entelektüel sermayeyi ve bileşenlerini, değerlemek bir gereklilik olarak görülmüş ve entelektüel sermayenin ve bileşenlerinin değerlemesi üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Literatürde genellikle; yapısal sermaye, ilişki sermayesi ve insan sermayesi bileşenlerine ayrılan entelektüel sermayenin, teorik ve pratik çalışmalarda en çok dikkat çeken bileşeni insan sermayesi olmuştur. Spor organizasyonları da, önemli sayıda ve büyük değerde insan varlığına sahip olan işletmelere verilebilecek en önemli örneklerden birisidir. Sporcular için işleyen bir alım satım piyasası bulunması spor işletmesinin bünyesinde bulundurduğu insan sermayesinin, gördüğü talebe bağlı olarak bir noktaya kadar, değerini tahmin ve tayin etme imkânı tanımaktadır. Ancak net olarak bir ölçüm yapmak veya bir değer belirlemek mümkün değildir. Bu konuda birçok teorik ve uygulamalı çalışma yapılmış olmasına rağmen henüz ortak kabul gören değerleme modeli veya değerleme ölçekleri bulunamamıştır. Bu tez çalışmasında, entelektüel sermaye ve bileşenleri, insan sermayesi, insan kaynakları muhasebesi ve insan sermayesi değerleme modelleri anlatılmıştır. Genelde spor kulüplerindeki sporcuların özelde de futbol kulüplerindeki oyuncuların değer tespitine yönelik yapılan çalışmalar ve üretilen modeller hakkında bilgi verilmiş, insan sermayesinin finansal tablolarda gösterimi üzerinde durulmuş ve futbol kulüplerindeki oyuncuların değerini etkileyen çeşitli faktörler belirlenerek, değer tespitine yönelik bir model önerisi yapılmış ve sonuçları açıklanmıştır. Intellectual Capital, Intellectual Capital Components, Human Capital, Human Resources Accounting, Value of Players, Value Reflection to Financial Statements ABSTRACT THE VALUE OF PLAYERS IN SPORTS CLUBS AS INTELLECTUAL CAPITAL COMPONENTS AND ITS REFLECTION TO FINANCIAL STATEMENTS Especially after the 90s, came forward the concept of intellectual capital, which emphasized that the value of intangible factors, have more affect than tangible factors in the formation of the entity’s value. Over the years, the identification and effective management of intellectual capital has become the most important factor for competitive advantage. Therefore, assessing the value of intellectual capital and its components was seen as a necessity, and many studies have been carried out on the valuation of intellectual capital and its components. Generally in the literature, after many theoretical and practical studies have been performed, the most noticeable component of intellectual capital has been seen as the human capital, the other two being structural capital and relationship capital. Sporting events, due to the presence of a significant number of people with great values within the business, is one of the most important given examples. Up to a point, there’s an opportunity to determine and estimate the value of the human capital of the sports companies, since there’s a functioning market, depending on the demand. But it is not possible to determine a value, or come up with a right mean of measurement. Although many theoretical and practical studies have been performed on this subject, no generally accepted valuation model or valuation scales were found yet. In this thesis, intellectual capital and its components, human capital, human resources accounting, and human capital valuation models are discussed. Information has been provided about the studies performed and the models produced in determining the value of sportsmen in sports clubs, particularly the players in football clubs. With a focus on the representation of the human capital in the financial statements and a model for value determination has been introduced and the results have been described after various factors have been determined that affect the value of players in football clubs.
Keywords: Ekonomik Yönleri; Entelektüel Sermaye; Muhasebe; Spor Kulüpleri; Sporcular