Export performance and duration of firms in Türkiye : a survival analysis - Küçük Pekmez, Cemre (My University, 2025)
Türkiye’de firmaların ihracat performansı ve süresi : bir sağkalım analizi İhracata katılım dinamikleri, özellikle batık maliyetlerin etkisi, uzun süredir ilgi çeken bir konu olmuştur. Mevcut literatür hem batık maliyetlerin hem de firma özelliklerinin ihracat kararını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Ancak, pazara girişin ardından ticaretin devamlılığına (hayatta kalma süresine) odaklanan çalışmalar nispeten sınırlı kalmıştır. Bu çalışma, Türk imalat firmaları özelinde hem destinasyon hem de destinasyon-ürün düzeyinde ihracatın hayatta kalma süresini belirleyen temel etmenleri incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye üzerine yapılan daha önceki bazı çalışmalar bu konuya değinmiş olsa da genellikle makro düzeyde kalmakta ya da farklı veri setleri kullanarak sadece firma veya firma-destinasyon-ürün düzeyiyle sınırlı kalmaktadır. Bu çalışma, 2009–2019 dönemine ait firma düzeyinde verileri kullanmakta ve TUİK’in Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri, Dış Ticaret İstatistikleri ve Yıllık İş Kayıtları Çerçevesi verilerini CEPII Gravity Veritabanı ve Birleşmiş Milletler İstatistikleri veri setleriyle birleştirmektedir. Kaplan-Meier tahmincisi, çeşitli firma, destinasyon ve ürün özelliklerine göre hayatta kalma süresini hesaplamak için kullanılmıştır. Ayrıca, ihracatın hayatta kalma olasılığını etkileyen faktörleri incelemek için complementary log-log modeli kullanılmıştır. Bulgular, firma, destinasyon ve ürün düzeyindeki farklılıkların ihracat süresindeki varyasyonları açıklamada önemli rol oynadığını göstermektedir. Türk firmaları için hem destinasyon hem de destinasyon-ürün düzeyindeki ihracat ilişkileri genel olarak kısa ömürlü olmakla birlikte, firma büyüklüğü, yaşı, ithalat statüsü ve ihracat yapılan ülke ve ürün çeşitliliği gibi firma özelliklerinin ihracatın sürdürülmesiyle anlamlı şekilde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, coğrafi olarak daha yakın, daha yüksek GSYH’ye sahip ve Türkiye ile ticaret anlaşması olan ülkelere yapılan ihracat ilişkilerinin daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir. İhraç edilen ürünlerin teknoloji yoğunluğu ve nihai kullanım amaçlarıda ihracatın devamlılığını etkileyen faktörler olarak bulunmuştur.

Export performance and duration of firms in Türkiye : a survival analysis The dynamics of export participation, particularly the impact of sunk costs, have been a topic of interest for a long time. Existing literature has shown that both sunk entry costs and firm characteristics significantly influence the decision to export. However, studies focusing on the survival of trade following entry are relatively limited. This study aims to explore the key determinants of export survival at both the destination and destination-product levels for Turkish manufacturing firms. Although some previous studies on Türkiye have addressed this issue, they are often limited either to macro-level analyses or constrained to firm or firm-destination-product levels using different datasets. This study uses firm-level data from 2009 to 2019 by merging TURKSTAT’s Annual Industry and Service Statistics, Foreign Trade Statistics, and Annual Business Registers Framework with the CEPII Gravity Database and UN Statistics. The Kaplan-Meier estimator is employed to calculate survival time across various firm, destination and product characteristics. In addition, a complementary log-log model is employed to examine possible determinants of export survival. The results suggest that the heterogeneity at the firm, destination, and product levels plays a significant role in explaining differences in export duration. While both destination and destination-product level relations are short-lived for Turkish firms, firm-specific characteristics such as size, age, import status, and number of countries and products exported are found to be significantly associated with survival. Furthermore, survival probability is higher for the trade relations established with countries that are geographically closer, have higher GDP, and have a trade agreement. Technological intensity and end-use categories of exported products are also found to be factors influencing export survival.
Türkiye’de firmaların ihracat performansı ve süresi : bir sağkalım analizi
Keywords: Ayrık Zamanlı Hayatta Kalma Analizi Export Duration; Business; Complementary Log-log Model; Complementary Log-log Modeli; Discrete Time Survival Analysis; Export marketing; Firm-level Data; Firma Seviyesi Veri; Hayatta Kalım Analizi; İhracat pazarlaması; İhracat Süresi; İşletme; Survival Analysis