18. ve 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yerel tekstil üretiminden sanayileşmeye geçiş - Yılmaz, Gülşah (My University, 2015)
Tekstil Baskıcılığı, 18. ve 19. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu, Sanayileşme ÖZET 18. VE 19. YÜZYILDA OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA YEREL TEKSTİL ÜRETİMİNDEN SANAYİLEŞMEYE GEÇİŞ Dünyanın en ilkel gereksinimlerinden biri olan giyinmek, zamanla estetik ihtiyaçları da içersine alarak gelişmiş ve dokunan kumaşların yüzeyleri baskı teknikleriyle renklendirilmiştir. Zaman içersinde gerçekleşen teknik keşiflerle birlikte bu sanat kolunda da değişiklikler olmuştur. Önceleri el tezgâhlarında belirli sayıda üretilen baskılı kumaşlar Sanayi Devrimi’nin etkisiyle büyüyen pazarın ihtiyacına yönelik olarak hızlı ve yoğun üretimle karşı karşıya kalmıştır. Bu araştırmada eski medeniyetlerden başlayarak tekstil baskıcılığının tarihsel gelişimi incelenmiştir. Avrupa’da gerçekleşen Sanayi Devrimi’nin etkilerine de değinilerek, değişen ve gelişen teknik ortamda Osmanlı İmparatorluğu’nun yeri ve durumundan bahsedilmiştir. Sonuç olarak 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde gelişen sanayi ortamında Osmanlı İmparatorluğu’nun genel tekstil üretimi ve baskılı kumaş üretimi alanlarında geldiği nokta saptanmıştır. Textile printing, 18th and 19th centuries the Ottoman Empire, Industrialization

IN THE OTTOMAN EMPIRE IN THE 18th AND 19th CENTURY TEXTILE PRODUCTION LOCAL ACCESS TO INDUSTRIALIZATION Clothing which is one of the most primitive needs was developed in time taking care of the aesthetic issues as well and the surface of the woven fabrics were colored with printing techniques. There has been changes in this area as a result of the technical discoveries over time. At first, only limited production of printed fabrics was being made on fabrics produced in hand looms. But later, after the Industrial Revolution, intensive production had to be made to cover the evergrowing market needs. In this research, historical development of textile printing has been explored. In the second part of this study, the impact of the Industrial Revolution in Europe, the place of the Ottoman Empire in the changing and evolving technical environment, and its overall case was mentioned. As a result, by the end of the 19th century, the Ottoman Empire’s evolving industry environment, the point where the overall textile production and manufacture of printed fabrics had come were mentioned.
Keywords: Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Tarih; Tekstil endüstrisi; Tekstil sanatları; Türkiye