Türk hukukunda bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun bankaları denetimi ve hukuki sonuçları - Önder, Mehmet Fahrettin (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ Tez, Türk Hukukunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Bankaları Denetimi ve Hukuki Sonuçları adını taşımaktadır. Türk Hukukunda Bankaları denetleyen bir çok idari makam bulunmaktaydı. Bu makamların siyasi yönleri ağır basmaktaydı. Bu sebeple istenilen sonucun alınması güçleşmekteydi. Uluslararası Hukukta bağımsız İdari Otoriteler tarafından yapılan denetim sistemleri uygulanmaktaydı. Bu yüzden Türk Hukukunda da bankaları denetlemek amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurulmuştur. 4389 Sayılı Kanunla Banka Hukuku yeniden düzenlenmiştir. Bankaların kuruluşundan sona ermesine kadar geçen sürede bu Kurum tarafından sürekli denetime tabi tutulmaktadır Banka, bankacılık, denetim, mevduat, kredi, iştirak ve mevduat sigortası kavramları açıklanmıştır. Böylelikle Kurum denetiminin amacı, kapsamı ve sonuçları ortaya çıkarılmıştır. Kurum iyi bir denetim yapabilmesi için, aynı zamanda bankacılık alanında düzenleme de yapmaktadır. Bu düzenlemelerin hukuka uygun olması gerekir. Kurumun Türk Hukukunda bir müessese olabilmesi için objektif ve saydam bir yapıda çalışmalıdır. Özellikle denetimin hukuki sonuçları önemlidir.

My thesis is Banks Supervision by the Banking Regulation and Supervision Agency and Law Consequences in Turkish Law. Banking supervision areas were a lot in Admininstrative Authorities in Turkish Law. These Authorities were political İnstitution in nature. İn this respect, supervision results were not positive. On the contrary, in İnternational Law, banks are supervised by İndependent Administrative Authorities. So Banking Regulation and Supervision Agency was established so that it can supervise the banks in Turkish Law. Law of Banking was regulated again by the Act of 4389. The banks have been supervised continuously by this Agency its from their establishment to their end. I exlain the concepts of bank, banking, supervision, deposits, credit, partnership, deposits insurance in my thesis. I have tried to expose the goal and extent and results of supervision by the Agency. The Agency must work objectively and transparently to be a good İnstitution. Especially, legal consequences of supervision is very important.
Keywords: Banka Hukuku Türkiye; Banka ve bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Hukuk-özel Hukuk