Genç hentbolcularda pliometrik antrenmanların izokinetik diz kuvveti, dinamik denge, anaerobik güç, sürat ve çevikliğe etkisi - Çakır, Zeliha (My University, 2016)
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı, sezon içinde 8 hafta süreyle yapılan pliometrik antrenman programının, genç erkek hentbolcularda izokinetik diz kuvveti, statik ve dinamik denge, anaerobik güç, sürat ve çevikliğe etkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul’da Hentbol Süper Liginde yer alan bir takımın 18-30 yaşları arasındaki 14 erkek sporcusu üzerinde yapılmıştır. Sporcular tarafsız ve eşit sayıda rastgele pliometrik (PG) ve kontrol grubu (KG) olarak ikiye ayrılmıştır. PG’a hentbol antrenmanlarına ilave olarak 8 hafta süreyle haftada iki gün pliometrik antrenman uygulanmış, KG ise sadece hentbol antrenmanlarına devam etmişlerdir. Pliometrik antrenman ncesi ve sonrasında yapılan performans testleri şunlardır: Maksimum konsantrik diz ekstansiyon ve fleksiyon kuvveti, izometrik ve izokinetik olarak 3 farklı hızda (60/ sn, 180/ sn, 300/ sn) Biodex Dinamometre ile ölçülmüş; tek ayak statik, çift ayak dinamik denge testleri Prokin 5.0’da ölçülerek COP parametreleri değerlendirilmiştir; performans değerlendirmeleri için ise dikey sıçrama (CMJ), T-Diril ve 30 m sprint testleri yapılmıştır. Grup içi karşılaştırmalar Wilcoxon Testi ile gruplar arası karşılaştırmalar ise son ve ön testlerin farkları alındıktan sonra Man Whitney U testi ile yapılmıştır. Bulgular: Anlamlı farklılıklar (p<0.05) izokinetik diz ekstansiyonun da 180/ sn, 300/ sn hızlarında zirve tork değerlerinde artış, T–Diril Testi ve 30 m sprint testlerini daha kısa sürede tamamlama olarak PG lehine bulunmuştur. İzometrik diz fleksiyon-ekstansiyon ve izokinetik diz fleksiyon tork değerleri, dikey sıçrama ve denge parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (P>0.05).Sonuçlar: Elit hentbol oyuncularında, 8 haftalık pliometrik antrenman ksek izokinetik hız testlerinde maksimum diz ekstansiyon kuvveti, 30m sprint ve çeviklik de artış sağlamıştır. Sonuç olarak, pliometrik antrenmanların hentbol da kullanılması tavsiye edilmektedir.

ABSTRACTObjective: The aim of this study is to examine the effects of 8 weeks in-season plyometric training program on young handball players’ isokinetic knee strength, anaerobic power, speed, agility, static and dynamic balance.Material and Method: 14 male handball players, between the ages of 18-30, from a team that competes in Handball super league in Istanbul were recruited for this study. Players were randomly and objectively divided into two groups which were plyometric (PG) and control group (CG). In addition to handball training, plyometric training program was performed by PG twice a week for 8 weeks. Whereas CG only continued their regular handball training. The performance tests that were conducted before and after plyometric training are: Maximal concentric knee extension and flexion strength tests in both isometric and isokinetic conditions with 3 different angular speed (60/ sec, 180/ sec, 300/ sec) (Biodex System 4 Pro Dynamometer); single leg static balance tests; two leg dynamic slalom balance tests (Prokin 5.0) in which center of pressure (COP) values were evaluated; counter movement jump (CMJ), T-Drill Test and 30 m sprint performance tests. Statistical analyses were done by Wilcoxon test for within group comparison and Man Whitney U test for between groups comparison.Results: Statistically significant (p<0.05) differences were calculated between groups in isokinetic knee extension peak torque values at 180sec-1 and 300sec-1; T-Drill Test and 30 m sprint tests. The differences were in favor of PG. No significant difference was found between groups in isometric knee flexion-extension, isokinetic knee flexion torque values, CMJ and balance parameters (p>0.05).Conclusion: 8 weeks plyometric training program resulted in improvement in maximal isokinetic knee extension strength at higher angular speeds, agility and 30m sprint in elite handball players. In conclusion, inclusion of plyometric training programs in handball is suggested.
Keywords: antrenman; balance; denge Handball; Hentbol; Hentbol (Eltopu); isokinetic; izokinetik; pliometrik; plyometric; Top oyunları; training