The Israeli-Palestinian conflict as the primary institution of the Middle East Regional International Society - Şahin, Kübra (My University, 2022)
Bu çalışma, İsrail-Filistin çatışmasını İngiliz Okulu Teorisi çerçevesinde Ortadoğu'nun birincil kurumu olarak incelemektedir. Böylelikle bu tez, İngiliz Okulu'nun birincil kurumlar ve uluslararası toplum gibi kavramlarını İsrail-Filistin çatışması ve Ortadoğu ile buluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Ortadoğu'yu, onun kendine has bir birincil kurumu olan İsrail-Filistin çatışması üzerinden bölgesel uluslararası toplumun bir örneği olarak ele almaktadır. Çalışmanın büyük bir kısmı İsrail-Filistin çatışmasının Ortadoğu'nun birincil kurumu olarak kabul edilip edilmeyeceği sorusuna cevap aramaktadır. Buzan'ın birincil kurumlar ' tasarlanmış olmaktan ziyade evrilmiş derin ve nispeten uzun ömürlü sosyal uygulamalardır ve aktörleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerinde meşru davranışın sınırlarını temel olarak belirlerler.' tanımından hareketle, bu çalışma (Buzan, 2004), İsrail-Filistin çatışmasının 1948 Arap- İsrail savaşından başlayarak 1970'lerin sonuna kadar Arap Orta Doğusunda birincil bir kurum oluşturduğunu iddia etmektedir. İkinci bölüm; kavramsal, teorik ve tarihsel analize dayanarak bölgesel uluslararası toplum çalışmalarının İngiliz Okulu’nun odak noktası olan küresel uluslararası toplumun varlığına engel olmadığını kanıtlamayı amaçlamaktadır. Bölge ve uluslararası toplumun kavramsal benzerlikleri küresel uluslararası toplumun yanında bölgesel bazda toplumların da olabileceğine işaret etmektedir. Üçüncü Bölüm ve Dördüncü Bölüm, İsrail-Filistin çatışmasını İngiliz Okulu'nun teorik kavramlarıyla buluşturmaktadır. Üçüncü Bölüm, Arap devletlerinin İsrail-Filistin çatışmasına nasıl ve neden dahil olduğunun tarihsel analizini gözden geçirmektedir. Dördüncü Bölüm, 1948’den 1970’lerin sonuna kadar bölgesel siyaset üzerindeki belirleyici etkisi göz önüne alındığında İsrail-Filistin çatışmasının aynı dönemde Ortadoğu'nun bir birincil kurumu olarak ele alınabileceğini ele almaktadır.

This study analyzes the Israeli-Palestinian conflict in terms of English School structures as a primary institution of the Middle East. In this way, this thesis aims to meet the concepts of the English School like the primary institution and international society with the Israeli-Palestinian conflict and the Middle East. The study considers the Middle East as an instance of regional international society through its unique institution of Israel- Palestinian conflict. It asks the question of whether the Israeli-Palestinian conflict would be regarded as the primary institution of the Middle East.
Ortadoğu Bölgesel Uluslararası Toplumunun birincil kurumu olarak İsrail-Filistin çatışması
Keywords: Arab-Israeli conflict; Arap Siyaseti; Arap-İsrail çatışması; Birincil Kurum; Bölgesel Uluslararası Toplum; English School; Filistinli Araplar; Inter-Arab Politics; Israel; Israeli-Palestinian conflict; İsrail; İsrail-Filistin çatışması; Middle East; Orta Doğu; Ortadoğu Bölgesel Uluslararası Toplumu; Palestinian Arabs; Politics and government; Primary Institution; Regional International Society; Siyaset ve yönetim