Amiotrofik lateral skleroz hastalaığı tanısında transkranyal magnetik stimülasyon-Ön çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Bilimsel zemin: Amiotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı üst ve alt motor nöron dejenerasyonu ile karakterize bir hastalıktır. ALS hastalığının tanısında alt motor nöron bulguları (AMN) açısından elektromiyografi gibi elektrofizyolojik incelemelerden yararlanılmakta ancak üst motor nöron bulgularını (ÜMN) destekleyecek bir laboratuvar yöntemi henüz rutin kullanıma girmemiştir. Son yıllarda kullanılmaya başlanan transkraniyal mag-netikstimulasyon (TMS) ile santral motor yolların iletimi hakkında bilgi edinmek mümkündür. Bu tanı aracının özellikle klinik olarak üst motor nöron bulgusu olmayan hastalarda üst motor nöron tutulumunu göstermek açısından önemli rol oynayabileceği düşünülmüştür. Amaçlar: Bu çalışmada amaç, klinik olarak ALS tanısı almış olgularda TMS'un ÜMN tutulumunu göstermedeki rolünün araştırılmasıdır. Gereç ve yöntemler: Bu çalışma için klinik olarak ALS tanısı almış 13 hasta ile 10 sağlıklı gönüllüde TMS ile motor uyarılmış potansiyel çalışması yapılmıştır. İnceleme sırasında kortikal motor eşik (KME), kortikal sessiz pe-riyod, motor uyarılmış potansiyel latansı ve amplitüdü ve santral motor iletim zamanı gibi farklı parametreler değerlendirilmeye alınmıştır. Sonuçlar: Kontrol grubu ile karşılaştırılan sonuçlarda en belirgin farklılığın KME değerinde olduğu saptanmış ve incelenen diğer parametrelerde kontrol grubu ile hastalar arasında istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Yorumlar: KME değişikliklerinin ALS hastalarında hastalık süresi ile ilişkili olduğu ve erken dönemde glutamat ile ilişkili hipereksitabiliteye bağlı olarak KME değerinde azalma olduğu bilinmektedir. Daha ileri dönemlerde gözlenen KME'te artma kortiko-motor nöron kaybı ile ilişkili gibi görülmektedir. Kortikal eksitabilite değişiklikleri ALS'e özgüdür. TMS ağrısız, güvenilir ve kolay uygulanılabilir bir teknik olarak günümüzde ALS tanısında kullanılmakta ancak gelecekte ALS patogenezi ve tedaviye de bir ışık tutması muhtemel bir tanı aracıdır.

Scientific background: Amiotrophic Lateral Sclerosis (ALS) is a disorder characterized by upper and lower motor neuron degeneration. Electrophysiologic studies such as electromyography are helpful for documenting lower motor neuron dysfunction while, a method to routinely evaluate upper motor neuron (UMN) dysfunction is not available. Recently transcranial magnetic stimulation (TMS) has become a popüler method for the evaluation of central motor pathways. This method is especially useful in patients with no clinical UMN dysfunction.Objectives: The aim of this study was to evaluate the role of TMS in demonstrating UMN dysfunction in ALS patients. Material and methods: A motor evoked potential study with TMS was performed on 13 ALS patients and 10 healthy controls. Cortical motor threshold (CMT), cortical silent period, motor evoked potential latency and amplitude and central motor conduction time were the parameters evaluated. Results: The most sensitive parameter was found to be CMT, while none of the other parameters were found to be statistically significant between the patients and controls. Conclusions: It is known that in ALS patients different CMT changes may occur depending on the disease stage. In the early period with glutamate induced hyperexitability the CMT decreases, while in the late stage of the disease the CMT increases due to cortico-motor neuron loss. Cortical exitability changes are specific for ALS. TMS is a painless, easy and sensitive method which at the present time helps the diagnosis of ALS but hopefully in the future may also hold a light to the patho-genesis and treatment of ALS.
Transcranial magnetic stimulation in amyotrophic lateral sclerosis-preliminary data
Keywords: Genel ve Dahili Tıp