Özel alışveriş sitelerininin kompulsif satın alma davranışına yansımaları - Çerçi, Merve (My University, 2014)
Tüketim olgusu yüz yılın son çeyreğinden bu yana yalnızca ekonomik değil aynı zamanda toplumsal ve kültürel bir olgu olarak belirginleşmeye başlamıştır. 21. yy gelindiğinde ise, gelişen teknoloji sayesinde tüketicilerin günün her anı tüketimle içi içe imkânına sahip olmuşlardır. Bu yeni bir yüzyılda tüketiciler, fiziksel mağazaların kalabalığından maruz kalmadan, satın alınan ürünlerin ödemesini yapabilmek için sırada beklemek zorunda olmadıkları, istenilen an istenilen yerde alışveriş yapılabilme imkanına sahip oldukları çevrimiçi alışveriş ile tanışmışlar. Yine aynı dönemlerde, kronik, süreklik gösteren bir satın alma davranışı olarak kompulsif satın alma davranışı tanımlanmış ve çevrimiçi alışverişin her an erişilebilen ve sosyalleşme zorunluluğunu ortadan kaldıran doğası ile çevrimiçi alışverişte kullanılan uygulamaların kompulsif satın alma davranışına etkileri, üzerinde çalışılmaya başlanmıştır. Bir çevrimiçi alışveriş mecrası olarak özel alışveriş sitelerinin kullandıkları uygulamaların kompulsif satın alma davranışı üzerindeki etkisi, literatürde yer alan çeşitli araştırmalar ile ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de aktif durumda olan bütün özel alışveriş sitelerinde, koşulsuz iade, sepetin boşaltılması, ürünlerin sepette tutulması, mail gönderme, kupon&puan, çapraz satış ve fiyat indirimi uygulamalarının var olup olmadığının içerik analizi yöntemi ile incelenmesidir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde ise, özel alışveriş sitelerinin sepette tutma, hatırlatıcı e-posta gönderme ve çapraz satış uygulaması dışında kalan, koşulsuz iade, sepeti boşaltma, kampanya e-posta gönderme, kupon& puan ve indirim yazısı uygulamalarının siteler tarafından kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. ketim, Kompulsif Satın Alma Davranışı, Özel Alışveriş Siteleri

The conception of consumption has come into focus not only as a societal phenomenon but also as a cultural issue since the last quarter of the century. Yet; since the beginning of the 21st century, consumers have had the chance to be in touch with consumption in every phase of their daily lives. In this century, modern day consumers have been familiar with the concept of online shopping, which enables them to do shopping wherever and whenever they want without being exposed to crowded department stores and waiting in the queue to pay the bill. In the same manner; compulsive buying behavior has emerged as a purchasing habit that is chronic and perpetual. Also, the nature of online shopping which eliminates the obligation of socializing together with its effects on compulsive buying behavior has been a matter of study. The influence of private shopping websites as a means of online marketing on compulsive buying behavior has been put forward thanks to significant research in the realm. The aim of this research is to investigate with content analysis method whether there is the practice of unconditional return, emptying the basket, keeping the products in the basket, sending e-mail, coupon&point, cross selling and discount technics in all of the active private shopping websites in Turkey. When everything is taken into consideration, the fact that private shopping websites have utilized the technics of unconditional return, emptying the basket, sending special offer e-mails, coupon&point and discount notices except reminder e-mails, keeping the products in the basket and cross selling methods. Consumption, Compulsive Buying, Private Shopping Websites
Keywords: Alışveriş – Psikolojik Yönleri; Halkla İlişkiiler; İnternette Pazarlama; Özel Alışveriş Siteleri; Pazarlama Kanalları; Satış; Teknolojik Yenilikler; Tüketici Davranışı; Tüketici Tercihleri; Tüketim