Konut iç mekan tasarımında cerebral palsy hastaları sorunsalı - Yorulmaz, Aykut Cüneyt (My University, 2015)
KONUT İÇ MEKAN TASARIMINDA CEREBRAL PALSY HASTALARI SORUNSALI Birçok insan günlük yaşam aktivitelerini sorunsuzca yerine getirebilirken, kimi insanlar, en basit aktiviteyi bile yerine getirmede üstün bir çaba, enerji harcamak zorundadırlar. Fiziki olarak bedenleri diğerleri gibi değildir. Daha çocukluklarında mücadeleleri başlamıştır. Ebeveynlerinin ve çevrelerinin tam desteğine ihtiyaçları vardır. Doğumlarından itibaren uzun, bir mücadele onları beklemektedir. Anne, baba, ev, hastane yada doktor muayenehaneleri arasında mekik dokurken, bazen de öğretmenlerinden yada fizik tedavi rehabilitasyon eğitmenlerinde onlara özel ilgi ve sürekli özel bakım gerekmektedir. Dolayısıyla fiziki engeli olan bu bireylerin hayatlarında karşılarına çıkan eğitim, sosyalleşme ve benzeri tüm hakları yaşıtlarına kıyasla son derece güç elde etmektedirler. Bunlara eklenen mekansal fiziki şartların ve koşulların yetersizliği, fiziki engellerinin şiddetini fazlası ile arttırmaktadır. Araştırmalarım doğrultusunda fiziki engelli bireye sahip ailelerin bir çoğunun, engelli fertlerinin yaşam alanlarında fiziki imkan sağlayamadığını gözlemledim. Hastane ve benzeri resmi kurumlarda dahi fiziki şartların sağlanmadığı üzülerek gözlemlemekteyim. Yaptığım röportajlar doğrultusunda fiziki engellerinin her yerde karşılarına çıktığı ve bu yetersizliklerin onları evlere hapsettiği acı bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir içmimar olarak,iç mimari mekansal çözümlemeler ile, fiziki engellerini minimuma indirmeyi sağlayacak, engellerini daha az hissetmelerini sağlayacak mekan çözüm önerilerine ulaşma amacı ile tez konumu bu doğrultuda seçtim. Cerebral beynin motor bölgesinin arızalanmasına bağlı hareket bozukluğu olarak ifade edilebilir. Yani burada klinik olarak görülen tablo motor hareketlerinde bozukluk ve gecikmedir. Karakteristik olarak hastalıkta, denge ve yürüyüşte, çocuğun büyüdükçe ihtiyacı olan sinir sistemi bölgesinin bu ihtiyacını karşılayamamasına bağlamak eğilimi vardır. Bu çocuklar büyürler, gençlik devrelerini yaşarlar, topluma karışmak, iş ve meslek sahibi olmak, eğitim almak, evlenmek, seyahat ve spor yapmak isterler. Ülkemiz mekansal çözümlerine bakıldığında tüm bu doğal yaşamsal ihtiyaçların karşılanması genel olarak imkansızdır. Ülkemizde tüm sosyal yaşam alanlarında içmimari çözümler,ve gerekli standartların eksikliği özellikle üzerinde durarak düzeltilmesi gerekmektedir.

DILEMMA OF CEREBRAL PALSY PATİENTS ON RESIDENTIAL INTERIOR DESİGN Persons with disabilities may struggle with even the most basic activities that normal people perform with ease. Their bodies are not the same physically. They have started the struggle since childhood. They need absolute support from their parents and environment. Since birth a long struggle awaits them. While attending doctor appointments, they may need additional support and care from their teachers or physical therapists. These individuals with physical disabilities exercise their education, socialization, and other rights with much more difficulty. Lack of location-based physical conditions also adds to the magnitude of physical disabilities. In my research I have noticed that families with disabled persons struggle to provide locational access to them. I am sorry to report that hospitals and other public places also suffer from the same conditions. Based on my interviews, they meet these inadequacies everywhere which causes them to be locked up at home. As an interior designer, I have chosen my thesis with a goal of minimizing the difficulties they face. Cerebral Palsy is a movement disorder due to damaged motor area of the brain. Clinical view is that broken and late movements are caused in children. Characteristically, nervous system cannot support balance and walking. These kids grow up, become teenagers, and develop the need to get jobs, exercise, wed, travel, and join the society. In our country, based on locational access these are impossible. In our country, we need interior design solutions need to be implemented to overcome this.
Keywords: Cerebral Palsy hastalar; İç; Konut; Mimarlık