Batı müzi̇ği teori̇ ve uygulamasi dersi̇nde İşbi̇rli̇kli̇ öğrenme yöntemi̇ni̇n etki̇li̇li̇ğİ - DENİZ, JALE (My University, 2022)
Araştırmada, Batı Müziği Teori ve Uygulaması dersinde kullanılan işbirlikli öğrenme yöntemlerinden öğrenci takımlarıbaşarı bölümleri tekniğinin işleyişi, ders kazanımlarının gerçekleşme durumu ve bu işbirlikli öğrenme sürecine yönelik öğrencilerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Trakya Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Programı’ndaki birinci sınıflardan 36 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak görüşme formu, öz değerlendirme formu, çalışma yaprakları, araştırmacı gözlem formu ve uygulama öncesiyle ünite sonlarında yapılan sınavlar kullanılmıştır. Dersler yapılandırmacı öğrenme yaklaşımındaki 5E öğretim modeline göre tasarlanmıştır. Araştırma sonucunda, Batı Müziği Teori ve Uygulaması dersinde, işbirlikli öğrenme yöntemindeki öğrenci takımlarıbaşarı bölümleri tekniği başarılı bir şekilde işlemiş, öğrenciler ders kazanımlarını çoğunlukla gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca öğrenci görüşlerinden, öğrencilerin işbirlikli öğrenme ilkelerinden olan olumlu bağımlılık geliştirdikleri, kendilerinin ve arkadaşlarının öğrenmelerine yönelik sorumluluk aldıkları, aralarındaki iletişimi geliştirdikleri, öğrenmelerine nelerin katkı sağladığını belirledikleri ve değerlendirme yaptıkları anlaşılmaktadır.

In the study, it was aimed to determine the functioning of the student teams-achievement divisions technique, which is one of the cooperative learning methods used in the Western Music Theory and Practice course, the realization of the course outcomes and the students' views about this cooperative learning process. The research was conducted with 36 freshmen students in Trakya University Music Teaching Program in the fall semester of the 2019-2020 academic year. Action research design, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. Interview form, self-assessment form, worksheets, researcher observation form and exams held before the application and at the end of the unit were used as data collection tools. The courses are designed according to the 5E teaching model in the constructivist learning approach. As a result of the research, in the Western Music Theory and Practice course, the student teams-achievement divisions technique in the cooperative learning method has been successfully processed, and the students have mostly achieved their lesson outcomes. In addition, it is understood from student views that students develop positive dependence, which is one of the principles of cooperative learning, take responsibility for their own and their friends' learning, improve communication between them, determine what contributes to their learning and make evaluations.
The effectiveness of the cooperative learning in western music theory and Practice course
Keywords: İşbirlikli öğrenme; müzik teori ve uygulaması; çoksesli solfej.; Cooperative learning; music theory and practice; polyphonic solfege