Çocuğun velayet ilişkisinden doğan kişi varlığı zararlarının tazmini - Dede, İsmail (My University, 2018)
Aile hukuku ilişkisi olan velayet ilişkisinin odak noktası çocuktur. Çocuğun bağımsız kişilik kazanması ve ilerisi için gerekli becerilerin edindirilmesine dair bu süreçte, esas olan çocuk menfaatinin önceliğidir. Ne var ki ideal bu olmakla beraber çocuk, velayet ilişkisi içerisinde zarara uğrama ihtimali ile karşı karşıyadır. Hâkim dışındaki kişilerin müdahalesine kapalı olan velayet ilişkisinde zarara uğrayan çocukların, kişi varlığına ilişkin zararlarının hangi rejiminde tazmin edilmesi gerektiği tartışılması gereken bir husustur. Zira çocuk menfaatinin birinciliği ilkesi, çocuğun zararlarının tazmininde bu menfaatin korunmasını ve tazmin işleminin etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğini emretmektedir. Bu tez çalışmasında, çocuk menfaatine ilişkin emrin yönlendirmesi ile çocuğun kişi varlığı zararlarının tazminindeki en etkin yolun izleri sürülmektedir.

The focal point of the custody relationship, which is a family law relationship, is the child. In this process of getting the child to acquire an independent personality and the necessary skills for the future, the main thing is the priority of child benefit. However, with this being ideal, the child is confronted with the possibility of a harmful intercourse within the custody relationship. It is a compulsory issue to discuss which regime compensation of children who have suffered in relation to custody which is closed to intervention by non-judge persons, should be compensated for. Because the best interest of child principle commands that the benefit of the child must be protected and the compensation must be carried out effectively. In this thesis study, directing the command regarding child benefit leads to the most effective way of tracing the child's compensation for non-pecuniary losses.
Keywords: “Schuldverhältnissesohne primär Leistungspflicht”; Aile hukuku; Child; Custody; Çocuk; Çocuk menfaatinin başatlığı ilkesi; Domestic relations; Edim yükümünden bağımsız borç ilişkisi; Guardian and ward; Haksız fiil; Liability; Sorumluluk; The best interest of child; Tort; Turkey; Türkiye; Velayet ilişkisi; Velayet ve vesayet