Harf inkılabı sonrası kadın dergilerinde yer alan değerlerin din eğitimi açısından incelenmesi - Ersoylu, Nesibe Müstesna (My University, 2019)
Değerler, toplumun en önemli dayanağını oluşturmaktadır. Tarihsel süreç içinde Türkiye Cumhuriyeti‟nin yapısal değişikliği ile beraber toplumda meydana gelen değişmeler, değer yönelimlerinde bir takım değişimler meydana getirmiştir. Bu değişmelerin yansıdığı zemin olarak dergiler, çalışmaya veri sağlaması açısından önemli yayın organlarıdır. Kadınların bu değişimin merkezinde yer almaları, değerlerin dönüşmesinin kadın dergileri üzerinden okunmasına olanak sağlamaktadır. Yönetim sisteminin değişmesiyle meydana gelen kültürel ve toplumsal değer değişiminin kadın dergilerine yansıması ve dergilerin bu değişime bakışı tezimizin ana konusunu oluşturmaktadır. Tezimiz üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım tezimizin kavramsal ve kuramsal çerçevesini oluşturarak Cumhuriyet‟in ilk yıllarında değerlerin dönüşümüne etki edecek hususlar konumuz bağlamında incelenmiştir. Bu bölümde; Cumhuriyet‟in erken dönemi değer anlayışı ile beraber inkılapların, kadınlara verilen hakların değer dönüşümüne etkisi ve Cumhuriyet‟in erken dönemindeki kadın tasavvuru ele alınmıştır. İkinci kısımda incelediğimiz Hanımlar Âlemi, Aile Dostu, Cumhuriyet Kadını, Salon, Okul Kızı, Ana dergilerinin şekilsel özelliklerine yer verilmiştir. Üçüncü kısımda ise söz konusu dergilerdeki değerler din eğitimi açısından incelenmiştir.

Values are the most important pillar of society. The changes occurred in society with the structural change of the Republic of Turkey during the historical period have caused some changes in value orientation. Journals that are the basis for these changes are important publications for providing data to work. The fact that women are at the center of this change allows the transformation of values to be read through women's magazines. The reflection of the change in cultural and social value that occurred with the change of the management system in women's journals and the way the journals look at this change are the main topics of our thesis. Our thesis consists of three parts. The first part is examined in the context of the subject of the issues that will influence the transformation of values in the first years of the Republic by forming the conceptual and theoretical framework of our thesis. In this part; The effect of revolutions on the value transformation of the rights to women and the female vision of new republic were discussed together with the social understanding of value in the early period of the republic. In the second part, the stylistic features of the Hanımlar Alemi, Aile Dostu, Cumhuriyet Kadını, Salon, Okul Kızı, Ana main magazines are included. In the third part, the values in these journals are examined in terms of education of religion.
Keywords: Cumhuriyet; değerler; değerler eğitimi; dergi; Din; Din Eğitimi republic; education; education of religion; education of values; eğitim; Islamic philosophy; İslam felsefesi; Kadın Dergileri; magazine; Religion; values; women's magazines