Menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesi - Doğan, Uğur (My University, 2012)
Menkul Kıymet, Vergilendirme, Tevkifat ÖZET MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ Teknolojik gelişmelere dayalı olarak finansal piyasaların globalleşmesi ve menkul kıymetleştirme uygulamalarının geniş bir uygulama alanı bulmasıyla birlikte, ulusal ve uluslararası düzeyde para ve sermaye piyasalarında geniş yatırım imkânları doğmuştur. Para ve sermaye piyasalarında yatırımda bulunan yatırımcı sayısının hızla artmasıyla beraber bu piyasalardan elde edilen menkul sermaye gelirlerinin vergilendirmesi de önem arz eden bir konu olarak karsımıza çıkmaktadır. Söz konusu gelirler için temel vergilendirme usulü tevkifat olmakla beraber beyannameye dahil edilmesi gereken menkul sermaye iratları da bulunmaktadır. 01.01.2006’dan önce ihraç/ iktisap edilmiş menkul sermaye iratları üzerinden tevkifat yapılmakla beraber 2011 yılı için 23.000 TL olan beyan sınırının üzerinde kalan bazı menkul sermaye iratları, kâr payları gibi, beyannameye de konu edilmektedir. 01.01.2006’dan sonra ihraç/ iktisap edilmiş menkul sermaye iratları, devlet tahvili kupon geliri gibi, üzerinden yapılan tevkifat ise nihai vergileme olmaktadır. Ayrıca menkul sermaye iradının istisna haddinin altında kalması ya da tevkifatın nihai vergileme olması hallerinde ise mükellefler tarafından beyan edilmesi gereken bir gelirden söz edilememektedir. Alacak faizleri gibi bazı menkul sermaye iratları ise vergi tevkifatına ve istisna uygulamasına konu olmamaktadır. Bu gelirler için beyanname verilip verilmemesi ya da bu gelirlerin verilen beyannameye dahil edilip edilmemesi durumu 1.170 TL’lik beyan sınırına göre belirlenmektedir. Çalışmamın birinci bölümünde Türk sermaye piyasanın tanımı ve piyasa da işlem gören menkul kıymetlerin kavramsal çerçevesi üzerinde durulmuştur. Söz konusu kavramların hem tezin ilerleyen bölümleri açısından hem de çok iyi bilinmemesi nedeniyle yer verilmiştir. İkinci bölümde tezimizin esas konusunu oluşturan menkul kıymetlerin vergilendirilmesi konusu ele alınmaya çalışılmıştır. Menkul kıymet vergilendirilmesi yanında beyan esasları da anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise; kurumlar vergisi mükelleflerinin menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesi ortaya konmaya çalışılmıştır. Monetary Capıtal, Taxing,

TAXATION OF RETURNS ON MONETARY CAPITAL Depending on the technological developments, by globalization of financial markets and enlargement of application area of securitization, wider investment possibilities have arose in money and capital markets in national and international levels. As the number of investors who invest in money and capital markets increases rapidly, taxation of property capital rents obtained from these markets becomes an important subject. The main taxation procedure for these revenues is withholding and there are revenues from securities and deposits that are required to be included in the declaration. The withholding made over the revenues from securities and deposits issued/ acquired before 01/ 01/ 2006 and some revenues from securities and deposits above the declaration limit of 23.000 TL for 2011 are included in the written declaration as profit shares. The withholding made over the revenues from securities and deposits issued/ acquired after 01/ 01/ 2006 is the final taxation as government bond coupon income. Besides, in the event that the revenues from securities and deposits stays below the exemption limit or the withholding is the final taxation, there is an income to be declared by the tax payers. Some movable capital revenues such as receivable interests are included in the subject of tax withholding and exemption application. Whether to give a declaration for these incomes or not or whether to include such income into the declaration given or not is determined according to the declaration limit of 1,170 TL.
Keywords: Mali Hukuk; Maliye; Menkul Kıymet; Tevkifat; Vergilendirme