“Airtraq” laringoskop ve “macintosh” laringoskop ile yapılan endotrakeal entübasyon sonrası oluşan sempatik yanıtın karşılaştırılması - Acarel, Murat (My University, 2011)
7. ÖZET Bu çalısmanın amacı Airtraq®(Prodol Meditec, Vizcaya, Spain) ile Macintosh laringoskop ile yapılan endotrakeal entübasyon sonrası olusan hemodinamik yanıtların karsılastırılmasıdır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Komite onayı alındıktan sonra yazılı bilgilendirilmis onam formları alınan, ASA I grubunda, 18-65 yas arasında, havayolu anatomisi Mallampati I ve II grubunda olan, elektif cerrahi geçirecek 60 hasta çalısmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak 2 (n:30) gruba ayrıldı. Tüm hastalara kalp atım hızı (KAH), noninvaziv sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), tidal sonu karbondioksit basıncı (ETCO2) ve periferik oksijen satürasyonu (SpO2) monitörizasyonu yapıldı. 1.gruptakiler Macintosh laringoskop, 2. gruptakiler Airtraq laringoskop ile entübe edildi. Tüm hastaların anestezi indüksiyonundan önce (preop), indüksiyondan sonra (0.dk), havayolu sağlama girisiminden sonra ilk 5 dk süresinc bir dakika aralar ile hemodinamik parametreleri kaydedildi. Kaydedilen veriler istatistiksel olarak karsılastırıldı. Her iki grup arasında, demografik özellikler, ASA fizyolojik skor ve Mallampati sınıfları bakımından anlamlı bir farklılık yoktu. Her iki grup arasında preoperatif, 0.dk, 1.dk, 2.dk, 3.dk, 4.dk, ve 5.dk sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları ile kalp atım hızları değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0,05). Her iki grupta sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları ile kalp atım hızlarında 1.dakika belirgin artıs saptandı (p<0,05). Airtraq laringoskopun genel anestezi altında endotrakeal entübasyon uygulamasında kolaylık ve hemodinamik yanıt açısından MacIntosh laringoskopla esit kosullar sağladığı kanısına varıldı.

The aim of this study was to compare the hemodynamic effects of the endotracheal intubation with Airtaq® (Prodol Meditec, Vizcaya, Spain) and Macintosh laryngoscopes. After Institutional Ethics Committe approval and patients’ written consent, 60 patients aged between 18 – 65 years, ASA I group, having Mallampati I - II scores and undergoing elective surgery were included in the study. Patients were randomized into two groups (n=30). Heart rate (HR), non-invasive systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), end-tidal carbondioksite pressure (ETCO2) and peripheral oxygen saturation (SpO2) monitorization were performed in all patients. Patients in the first and second gorups were intubated by Macintosh and Airtraq laryngoscopes respectively. Hemodynamic parameters of all patients were recorded before induction (preop), after induction (0 min), in every minute for 5 minutes after intubation. The recorded data were compared statistically. There were no significant difference between two groups regarding to demographic characteristics and Mallampati scores. There were no statistically significant difference in none of the periods by means of systolic, diastolic and mean arterial pressures and heart rate values in preoperative period and at 0., 1., 2., 3., 4., and 5. min (p>0,05). In both of groups, systolic, diastolic and mean arterial pressure and heart rate values were increased significantly at 1.min (p<0,05). Airtraq laryngoscope were found comparable to Macintosh laryngoscope according to the ease of use and hemodynamic response to intubation.
Keywords: Anesteziyoloji; Tıp