Proje imam hatip ortaokullarındaki hafızlık eğitimi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an kurslarında yürütülen hafızlık eğitimi süreçlerinin karşılaştırılması (İstanbul Avrupa yakası örneği) - Mete, Elif (My University, 2022)
Bu çalışma, hali hazırda uygulanmakta olan “İmam Hatip Ortaokullarında Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi” kapsamında proje imam hatip ortaokullarındaki hafızlık eğitimi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an kurslarında yürütülen hafızlık eğitim süreçlerinin karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu araştırmada ilk olarak hafızlık eğitimi ve tarihi süreç içerisindeki gelişimine yer verildikten sonra hafızlık eğitimini etkileyen unsurlar üzerinde durulmuştur. Nicel ve nitel verilerin ayrı ayrı değerlendirildiği karma yöntemli olan bu araştırmanın evreni İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan dört imam hatip ortaokulu ile dört Kur’an kursudur. Araştırmanın örneklemi ise bu kurumlarda hafızlık eğitimi alan 160 öğrenci ile 15 hafızlık öğreticisidir. Araştırma kapsamında 160 öğrenciye anket uygulanırken, 15 öğretici ile mülakat yapılmıştır. Öğrencilere uygulanan anketler neticesinde elde edilen veriler hafızlık eğitimi aldıkları kurum ve cinsiyet değişkenine göre analiz edilirken anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğreticilerle yapılan mülakatların değerlendirilmesi sonucunda ii ise imam hatip ortaokullarında ve Kur’an kurslarında örgün eğitimle birlikte hafızlık projesinin uygulanışı, avantaj ve dezavantajları ortaya koyulmuştur.

This study aims to compare the Qur’an memorization education at Project Imam Hatip Secondary Schools and the Qur'an courses of the Presidency of Religious Affairs within the scope of the Hafiz Project Together with Formal Education in Imam Hatip Secondary Schools, which is currently being implemented. In this research, firstly, the education of hafiz and its development in the historical process were given, and then the factors affecting the education of hafiz were emphasized. The universe of this research, which is a mixed method in which quantitative and qualitative data are evaluated separately, consists of four imam hatip secondary schools and four Qur'an courses in the European side of Istanbul. The sample of the research is 160 students and 15 hafız teachers who receive hafiz training in these institutions. Within the scope of the research, 160 students were interviewed while 15 teachers were interviewed. When the data obtained as a result of the questionnaires applied to the students were analyzed according to the institution where they received hafiz training and the gender variable, significant differences were detected. As a result of the evaluation of iv the interviews with the teachers, the application, advantages and disadvantages of the hafiz project together with formal education in imam hatip secondary schools and Qur'an courses were revealed.
Keywords: Birlikte Hafızlık; Din; Education; Eğitim; Hafızlık Eğitimi; Hatip Ortaokulu Qur’an Memorization; Imam Hatip Secondary; İmam; Kur’an Kursu; Memorization With Formal Education; Örgün Eğitimle; Qur’an; Qur’an Qourse; Religion; School