Bilgiye dayalı ekonomi bağlamında eğitim harcamaları: Türkiye ve Güney Kore örnekleri - Elibol, Çağrı (My University, 2004)
Bilgiye Dayalı Ekonomi Bağlamında Eğitim Harcamaları : Türkiye ve Güney Kore Örnekleri Günümüzde bilgi çağı çok önemlidir. Çünkü rekabet gücü kazanma ve iktisadi kalkınmanın gerçekleşebilmesi için en önemli unsur, üretim bilgi ve becerisinin içselleştiği beşeri sermayedir. Bunun nedeni, kalite arttırma ve maliyet düşürmenin kaynağında yeni teknolojiler ve işgücünün yatması; yeni teknolojilerin üretilmesinin yanı sıra başka ülkelerde üretilenlerin seçilerek transfer edilmesine kadar bir dizi faaliyete başarı sağlamanın ise, yeteri düzeyde beşeri sermayeye sahip olunmasına bağlıdır. Bunun yanı sıra beşeri sermayenin temel dayanağı bilgidir. Bilgi için ise eğitim şarttır. Çünkü bir üretim gerçekleştirilirken bilgi dışındaki bütün üretim faktörlerinde bir azalma olurken, bilgi çevresine taşar ve sonuçta toplam bilgi artar. Bu sebeple her toplum bilgiye önem vermelidir. Bu karşılaştırmalı çalışmanın amacı ilk olarak, bu konudaki literatürdeki eksikliği gidermeye katkıda bulunmak, ardından da hızlı iktisadi kalkınmada bilgi çağının ve eğitimin rolünün büyük olduğu genellikle kabul gören Güney Kore'nin eğitimini geliştirmeye ilişkin politikalarından, Türkiye için dersler çıkarmaktır. The Education Expenditures Are With One Which The Knowledge Is Leaning Of The Economy, The Examples : Turkey and South Korea Today of the knowledge age is very important. Because; the most important factor for achieving competitive advantage and rapid economic development is human capital, where knowledge and skill for production is embedded. This is because of the fact that, increasing production quality and reducing cost relies heavily on new tecnologies and production methods but also selecting already developed ones elsewhere and adapting them to local conditions. Moreever, the principle base of human capital is the knowledge. The education is very necessary. Because; the education is adapting them to knowledge conditions. The aim of this comparative study is first to contiribute filling the mentioned gap in the literature and then provide lessons for Turkey from South Korea's education and traning policies, where it is generally regardede as the sample case to benefit from all directed education and knowledge age development policies for economic development.
Keywords: Eğitim; Eğitim ve Devlet_Güney Kore; Eğitim ve Devlet_Türkiye; Eğitimde devlet düzenlemesi; Maliye, Kamu; Resmi eğitimin finansmanı