Evaluation of novice teacher training program: Şanlıurfa example - Yıldırım, Zafer Şirban (My University, 2010)
Bu araştırma Aday Öğretmenlerin Eğitim Programını (AÖEP) aday öğretmenlerin görüşlerine dayanarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma evreni 2004-2009 yılları arasında Şanlıurfa İl Merkezi’nde bu eğitim programını tamamlamış olan 437 öğretmendir. Veri toplamak için bir anket kullanılmıştır. İstatistiksel metod olarak sayı ve yüzde dağılımı kullanılmıştır ve veriler SPPS 15.0 (Sosyal Bilimler İçin İstatistiksel Paket) bilgisayar tabanlı programda analiz edilmiştir. Çalışma sonuçları, öğretmenlerin AÖEP’yi amaçlar, içerik ve programda kullanılan metodlar ve teknikler açısından yetersiz bulduğunu göstermiştir. Aynı zamanda öğretmenler eğitimcilerin (müfettiş, yönetici ve okul rehber öğretmenleri) AÖEP için donanımsız ve yetersiz olduklarını düşünmektedir. Bunun dışında, öğretmenlerin cevaplarına göre programın değerlendirilmesi objektif ve geçerli değildir ve program organizasyon açısından yetersizdir. Sadece program süre ve öğrenme ortamı açısından aday öğretmenleri memnun etmiştir.

This study aimed to evaluate the Novice Teacher Training (NTT) program depending on ideas of novice teachers. The population was 437 elementary school teachers who have attended this training program between 2004 and 2009 in Şanlıurfa city center. A questionnaire was used to gather data. Number and percentage distribution is used as the statistical technique and the analysis is achieved via the SPSS 15.0 (Statistical Package for the Social Sciences) package computer program. The results showed that teachers found the NTT program insufficient from the points of the aims of the program, content of the program, methods-techniques and materials used in the program. Also teachers thought that the trainers (inspectors, managers and school counselors) were unqualified and insufficient for NTT program. Moreover the evaluation of the program was not objective and valid, and the organization of training programs was not satisfactory according to responses of novice teachers. Only the duration of the program and learning environment satisfied the novice teachers.
Keywords: Eğitim, Öğretmenlerde; Öğrenim ve Öğretim; Öğretmenler