Türk donanmasında mecidiye kruvazörü - Uyanıker, Ferdi (My University, 2009)
TÜRK DONANMASINDA MECİDİYE KRUVAZÖRÜ Türk tarihinde denizcilik ve donanma, devlet hayatında daima aktif rol oynamış, Türk milletinin bağımsızlığının korunması yolunda vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Bu çalışmada; Türk tarihinde görev yapmış savaş gemilerinden Mecidiye kruvazörünün alım aşamalarından görevinin bitmesine kadar olan tüm faaliyetleri konu edilmiştir. Tezin giriş kısmında Osmanlı Devleti’ne kadar olan Türklerdeki denizcilik faaliyetleri anlatılmıştır. Tezin bundan sonraki kısmı beş bölüm altında incelenmiştir. Osmanlılardan Önce Türklerde Denizcilik” başlığı adı altında ele alınmış olup XIX. yüzyılın sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğu’ndaki denizcilik faaliyetleri anlatılmıştır. İkinci bölüm, “Mecidiye Kruvazörünün Siparişi, İnşası, Alım Aşamaları ve Balkan Savaşı’na Kadarki Faaliyetleri” başlığıyla ele alınmıştır. Burada kruvazör kavramı, Mecidiye kruvazörünün siparişi ve siparişin Ermeni meselesiyle ilişkilendirilmesi, Mecidiye kruvazörünün inşa edildiği William Cramp tezgâhları, Mecidiye kruvazörünün teknik özellikleri, inşa süreci, inşanın gecikmesi ve teslimi, Mecidiye kruvazörünü Osmanlı ülkesine getiren Bucknam Paşa, Mecidiye kruvazörüne kadar Osmanlı-Amerikan askerî ilişkileri ve Mecidiye kruvazörünün Balkan Savaşı’na kadarki faaliyetleri anlatılmıştır. Üçüncü bölüm, “Balkan Harbi’nde Mecidiye Kruvazörü” başlığıyla ele alınmıştır. Burada Balkan Harbi’nde savaşan devletlerde donanmaların durumu ve harekât planları, Balkan Harbi’nin çıkması ve kara savaşlarının değerlendirilmesi, Balkan Harbi’nde Mecidiye kruvazörünün askerî harekâtı anlatılmıştır. Dördüncü bölüm, “Birinci Dünya Savaşı’nda Mecidiye Kruvazörü” başlığıyla ele alınmıştır. Burada Birinci Dünya Savaşı’nda savaşan devletlerde donanmanın durumu, Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması ve Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesi, Mecidiye kruvazörünün Birinci Dünya Savaşı’ndaki askerî harekâtı, Mondros Mütarekesi’nin (30 Ekim 1918) deniz kuvvetine yönelik maddeleri ve Mecidiye kruvazörünün Cumhuriyet dönemine kadar olan vaziyeti anlatılmıştır. Beşinci bölüm, “Cumhuriyet Döneminde Mecidiye Kruvazörü” başlığıyla ele alınmıştır. Burada Osmanlıdan Cumhuriyet’e devrolan donanmanın durumu ve donanmanın yeniden yapılandırılması, Mecidiye kruvazörünün katıldığı görevler ile katıldığı askerî manevralar (1928-1943), 1946 yılı manevrası ve Mecidiye kruvazörünün kadrodan çıkarılması anlatılmıştır. Sonuç bölümünde ise Mecidiye kruvazörünün Türk donanmasında gerçekleştirdiği tüm faaliyetler özetlenmiştir.

THE CRUISER OF MEDJIDIEH IN TURKISH FLEET Maritime and Navy in Turkish history have always played an active role and been an indispensable factor in protecting the independence of Turkish Nation. In this thesis all the activities of Medjidieh, a warship served to Turkish fleet, has been analyzed from purchasing to end of its duty. At the introductory part, maritime operations in Turks until the period of Ottomans have been analyzed. Other parts of the thesis have been analyzed in five chapters. At the first chapter, the activities of marine at Ottoman Empire until the end of 19th century have been analyzed under the chapter ‘Marine at Turks before The Ottomans’ The second chapter includes order and the building of the cruiser Medjidieh, the process of purchase and operations until Balkan Wars. At this chapter, the concept of a cruiser, the process of purchase of the cruiser, the association of the purchase of cruiser to Armenian affairs, William Cramp shipyards where the Medjidieh Cruiser had been built, technical features of the cruiser, the building process, delay of its delivery, its delivery, Bucknam Pasha who brought the Medjidieh Cruiser to the Ottomans, Ottoman- American relations before the cruiser and operations of the cruiser until the Balkan Wars have been discussed. The third chapter has been named ‘The cruiser Medjidieh at the Balkan Wars’. Here, the conditions of the nations and their fleet, operation plans, the outbreak of Balkan Wars, evaluation of land Wars; military operations of the Medjidieh Cruiser at the Balkan Wars have been depicted. The fourth chapter is named ‘The Cruiser Medjidieh at the First World War’. Here the conditions of the fleets of the nations which took part in the war, The outbreak of the war, Ottoman Empire at the first World War, military operations of the cruiser Medjidieh at the war, treaty provisions of Mondros Treaty (October, 30,1918) which addresses to Turkish Navy, and the conditions of Cruiser Medjidieh until the period of Republic have been discussed. The fifth chapter is named ‘The Cruiser Medjidieh in the Republican Period’. At this chapter the condition of the fleet which was taken over from the Ottomans by The Turkish Republic is depicted as well as the reconstruction of the fleet, the operations and naval maneuvers of Medjidieh (1928 - 1943), the 1946 maneuver and the retirement of the cruiser have been depicted. The last chapter deals with the summary of all the activities of the cruiser in the Turkish Fleet.
Keywords: Donanma_Tarih; Donanma_Türkiye