Sınıf öğretmeni adaylarının beden eğitimi dersine ilişkin görüşlerinin incelenmesi - İNAN, MEHMET; ÇAĞLAK SARI, SAİME (My University, 1997)
Bu çalışmanın amacı, ilköğritim birinci kademeye öğretmen yetiştiren sınıf öğretmenliği bölümlerinde okutulmakta olan biden eğitimi ile ilgili derslere ve. program içeriklerine karşı öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırma, 1997 güz döneminde Trakya, Abant izzet Baysal, ve Mar-mara Üniversiteleri Eğitini Fakülteleri Sınıf Öğretmenliği Bölümleri son sınıflarımla okuyan toplam 330 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Ders araç-gıreç ve alanları ile özel öf retim yöntemlerine ilişkin sorulardan oluşan bir anket hazırlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma bulguları ince lendiğinde şu sonuçlara ulaşıl- mıştır: Öğrencilerin % 32.4'ü beden eğitimi ve oyunla ilgili her bir dersin haftada 4 saat olması gerektiğini belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenliği bölümlerinde bed-en eğitimi ile ilgili araç-gereç ve alanların yetersiz olduğuna ilişkin öğrencilerin % 64.2'si geniş açıklamış- lardır. Beden eğitimi ve oyunla ilgili derslerin % 75.8 oranıyla hareket-oyun-spor eğitimi ağırlıklı olması gerektiği belirlenmiştir. Öğrencilerin % 58.8'i ilköğretim birinci kademede beden eğitimi derslerini rahatlıkla yürütebileceğine inanırken % 41.2'si yürütemeyecekle- rini belirtmiştir. Öğrencilerin, beden eğitiminin özel öğretim yaklaşımlarını veren öğretim elemanlarının yöntem bilgisine sahip olduğuna % 49.4, araç-gereç kullandıklarına % 44.8, alanlarında uzman olduklarına % 34.8, ders materyallerinin nasıl kullanılacağıyla ilgili rehberlik yaptıklarına % 36.1, diğer derslerle vasıl ilişki lı-ulacağı bilgisinin verildiğine % 39.1. öğrenme ortamı oluşturduklarına % 37.0 orL.unda biraz katıldıkları belirlenmiştir.

The purpose of this study is h, I out the opinions of the stujt. nts of elementary teacher training departments about the physical education lessons and their contens. The sample group of the population consists of total 330 students who are currently 4th year students in Trakya, Abant İzzet Baysal and Marmara Universities. A questionnaire that consists of 18 questions about lesson materials, teaching strategies and methods was applied to all students. After a,ialysing the data, results have shown that: 1. 32.4 % of the students believe that physical education lessons should be 4 hours in a week 2. 64.2 % of the students think that lesson materials and facilities are insufficient. 3. 75.8 % of all the students, agreed on physical education lessons' contents should include movement education-game education and sports education subject areas on an equal base. 4. While 58.8 % of the students believe that they can carry on the physical education lessons at elementary level, 41.2 % of them do not. 5. Students agreed partly that the teaching staff of physical education lesson: a) Have proficiency about teaching methods of physical education (49.4 % ) . b) Use materials while teaching (44.8 %). c) Are experts in their majors (34.8 % ) . d) Makem necessary guidance on usage of material ( 36.1 % ) . e) Teach how to relate the lesson other subjects (39.1 % ) . f) Establish a perfect learning environment (37 % )
Keywords: The Student Teacher of Elementary School; Physical Education Lesson.; Sınıf öğretmeni adayı; beden eğitimi dersi