Bir matematiksel modelin havacılık sektöründe uygulaması - Tokgöz, Evrim Akman (My University, 2008)
BİR MATEMATİKSEL MODELİN HAVACILIK SEKTÖRÜNDE UYGULAMASI Havacılık sektörü rekabetin yoğun olarak yaşandığı bir endüstri koludur. Bu rekabet ortamında havayollarının işleyişinde doğru stratejilerin belirlenmesi havayollarının karlılığını doğrudan doğruya etkiler. Doğru stratejiler, havayollarının sahip olduğu kaynakları etkin olarak kullanabilmesini sağlar. Bu da bilimin önderliğinde matematiksel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu tez çalışmasında matematiksel yöntemlerin havacılık sektöründe kullanımına bir örnek uygulama ile açıklık getirilmek istenmiştir. Havayolu operasyon planlamada karşı karşıya kalınan filo atama problemi için geliştirilmiş, doğruluğu ispatlanmış ve dünyada yurt içi tarifeli uçuş gerçekleştiren havayollarınca da yaygın olarak kullanılmakta olan temel filo atama modeli ele alınarak, bilgisayar tabanlı bir optimizasyon yazılımı Lingo 8.0 ile özel bir havayolu şirketinin verileri ışığında çözümlenmiştir. Elde edilen sonucun özel havayolunun mevcut uygulamaları ile tutarlılığı gözlemlenmiştir. Daha geniş yapılı havayolu operasyonlarının planlamasında doğru stratejilerin matematiksel yöntemlerle belirlenmesi, rasyonel kararların alınmasını sağlayacağı gösterilmiştir.

THE APPLICATION OF A MATHEMATICAL MODEL IN THE AVIATION SECTOR Aviation is a very competitive industry. In this competitive market, the application of right strategies has a critical effect on the profitability of airline companies. Right strategies provide the airline companies with effective usage of resources and this can be realized with the help of mathematical methods. The goal of this work is to explain the application of mathematical methods in the aviation sector with an example implementation. Basic fleet assignment model that solves the problem of fleet assignment in the airline operational planning process is a proved solution and used worldwide by airline companies that supplies domestic scheduled flights. In this paper, the fleet assignment problem is analyzed with the help of optimization software Lingo 8.0 and the data from a private airline company. The result of the analysis is observed to be consistent with the current practices of the mentioned airline company. It is demonstrated that utilization of mathematical methods to define right strategies in case of wider airline operational planning processes would ensure rational decision making.
Keywords: Sayısal Yöntemler