UV ışınları ile sertleşebilen hidrofobik poliüretan yüzey kaplama malzemelerinin geliştirilmesi - Topçu, Gökhan (My University, 2015)
UV IŞINLARI İLE SERTLEŞEBİLEN HİDROFOBİK POLİÜRETAN YÜZEY KAPLAMA MALZEMELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ UV ışınları ile sertleşebilen kaplamalar, tamamen reaktif bileşenlerden oluştuğu için solvent ihtiva etmezler. Bu nedenle sertleşme esnasında ortama uçucu organik bileşen vermediklerinden çevre dostudurlar. Aynı zamanda klasik kaplama metoduyla kaplanan materyallere göre daha kısa bir sertleşme süresine sahip olduklarından enerji ve zaman tasarrufu sağlarlar. Sol-jel metodu, inorganik-organik hibrit kaplamalar oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir. Metal alkoksitlerin, hidrolizi sonucu oluşan inorganik ağlar ile malzemelere yeni özellikler kazandırılabilir. Bu çalışmada çeşitli oranlarda fosfin oksit içeren üretan-akrilat oligomerleri sentezlenerek, silisyum ve flor içeren sol-jel ajanı ile çeşitli oranlarda formülize edildi. Sentezlenen bileşiklerin yapıları aydınlatıldı. Formülize edilen kaplama malzemelerinin başta Termal Gravimetrik Analiz (TGA) ile yanma geciktirici özellikleri ve temas açısı ile hidrofobik özellikleri olmak üzere, mekanik ve kimyasal dayanımları karakterize edilmiştir. Anahtar Sözcükler: UV ışınları, hibrit kaplamalar, fosfin oksit, hidrofobik kaplamalar.

DEVELOPING TO POLYURETHANE BASED UV CURABLE AND HYDROPHOBIC COATING MATERIALS UV curable materials are not containing any solvents because of occuring reactive ingridents. Thus they are environmentally friendly because they don‟t release any volatile organic compound (VOC) to enviroment while they are curing. Therefore, they are providing energy and time saving because of have shorter curing time than classical coating methods. Sol-Gel proccess is the method to compose inorganic-organic hyrbid coating materials. New properties of materials could be bringed in by inorganic networks which is obtaining from metal alkoxide hydrolization. In this study, different rate of phosphine oxide containing polyurethane oligomers are synthesized and formulized with sol-gel agent which contains Si and F . Structure of sythesized materials are examined. Formulized materials are charecterizated for flame retardancy by Termal Gravimetric Analysis (TGA), hydrophobicity by contact angle, mechanical and chemical resistance. curing, hybrid coatings, phosphine oxide, hydrophobic coatings.
Keywords: Kimya; Organik kimya