Klasik erkek ceketi üretimi yapan hazır giyim firmasında hammadde ve mamul madde kodlama sisteminin geliştirilmesi - Apak, Selim (My University, 2013)
KLASİK ERKEK CEKET ÜRETİMİ YAPAN HAZIR GİYİM FİRMASINDA HAMMADDE VE MAMUL MADDE KODLAMA SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Kodlama sistemi sadece giysi üretimi yapan işletmeler için değil, genel manada kodlamanın iyi anlaşılabilmesi için, kodlama yapısının nasıl oluşturulduğunun bilinmesidir. Kod, genel manada, çok eskilere dayanan iletişim sistemidir. İlk kullanımdan günümüze kadar geçirmiş olduğu değişimler ve gelişmelerle ticari anlamda firmalar tarafından nasıl kullanıldığına dair bilgi tezde verilmiştir. Kodlama sistemi, firmaların rekabet ortamında mücadele edebilmeleri için gerekli unsurların: Temrin, maliyetler, verimlilik gibi etkenleri kontrol altında tutmak için kesin bilgilere ve bu bilgilerin hızlı değerlendirilebilir olması, kodlamayı tercih edilir sistem haline getirmiştir. Kodlama sistemine: İşletmelerde neden ihtiyaç duyulduğu, nasıl, nerelerde kullanıldığı önemlidir. Tekstil Hazır giyim sektöründe nasıl kullanıldığı, kullanım aşamalarında nasıl bir kolaylık sağladığı anlatılmaktadır. Bu konular hakkında alternatif çözüm ve önerileri için bilgiler verilmektedir. İşletme içinde ve birimler arasında kodlamanın nasıl kullanıldığı değerlendirilmektedir. Sadece mamul maddeler değil, yarı mamullerin kodlamanın nasıl yapılması ve firma içinde kod sisteminin nasıl kurulması gerektiğini, kurulan sistemin işletilmesi ve hayatın her aşamasında kodlamayla karşı karşıya kalmaları sonucunda kodlama sistemini öğrenme zorunluluğu çıkmaktadır. Bu nedenle insanlar kodlamanın mantığını anladıktan sonra yaşam ve ticaret kolaylaşacaktır. Kodlama, mamul ve yarı mamullerin kodlamasında kullanılan rakam ve harflerin çok iyi belirlenmesi sonucunda hedefe ulaşılmaktadır. Aksi durumda sistem yarım kalmış sayılır. Bu nedenle kodlamanın yapılması, uygulanması ve değerlendirilmesi uzun bir eğitim sürecinden sonra başarıya ulaşacaktır. Bu nedenle işletmesinde kodlama sistemini uygulamaya çalışan ekibe ve işletme sahiplerin finans ve zaman konusunda acele etmemelerinin gerekliliği önemle belirtilmektedir.

CLASSIC JACKET MEN'S CLOTHING THAT THE PRODUCTION OF RAW MATERIALS AND FINISHED ARTICLE CODING SYSTEM’S DEVELOPMENT Firm coding system, not only in garment manufacture company, the general sense, a good understanding of coding is necessary to know how to create the structure for the encoding. Communication system based on common sense, very old code. The first is to use changes in the way and had up to now are using and how that information is provided by the companies in the commercial sense. Coding system, the competitive environment of firms to cope with the elements: delivery, costs, productivity factors, such as to control the exact information, and encoding of this information is preferred to be evaluated quickly brought into the system. Because coding system is needed, how it is used, and where they are used and how it is used in the textile industry, how the facilities provided by the user describes stages. And provides information about alternative solutions to these issues. Between departments within the enterprise and how it is used to encode are assessed. Not only finished products, semi-finished products coding, the system how coding should be set up of coding succeeding, set up this system and operate being right, people in every stage of life to remain as a result of face encoding is required to learn coding system. So the people living and trading easier and after understand the logic of encoding. Coding, on behalf of a very well-finished and semi-finished products of the assessment of the figures given goal is reached. Otherwise the situation is the only progress made on behalf of the unfinished process of encoding is considered. Therefore, coding, implementation and evaluation of success will reach after a long training process. For this reason, the company’s team tries to apply the coding system operation and business owners strongly indicated the need not to rush to the financial and time.
Keywords: Erkek Giyim Endüstrisi; Erkek Giyimi; Tekstil; Tekstil Endüstrisi; Ürün Kodlama