Belediye gelirlerinin istatistiksel analizi - Baykal, Yusuf Enis (My University, 2001)
Yerel yönetim denildiğinde yerel halkın kendi seçtiği organlarca yönetilen kurumlar anlaşılır. Bu kurumlardan en gelişmişi ise belediyelerdir. Yerel yönetim hizmetlerine yönelik talep ve gereksinimler, hızlı nüfus artışının' da etkisiyle artarken, belediyelerin yatırımlara ayıracağı mali kaynakları azalmakta, belediyeler yerel halka verdiği hizmetlerde yetersiz kaldıklarını görmektedirler. Mali kaynakların kentsel hizmet taleplerini karşılayabilme gücü, çeşitli nedenlerden ötürü sınırlı kalmaktadır. Bu etkenlerin en önemlileri merkezi idareye bağımlılık, geçmişteki borçlanmalardan ve yüksek faiz oranlarından kaynaklanan borç ödemesi yükü ve kentsel hizmetlerin maliyetindeki hızlı artışlardır. Belediyeler mali kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanabilmeleri için çeşitli kalemlerden oluşan gelirlerini tahmin etmek zorundadırlar. Bu tahminlerle bütçe ve yatırımları planlamak daha gerçekçi ve kolay olacaktır. Yapılan çalışmada geleceği tahmin etmede kullanılan yöntemlerden biri olan zaman serileri anlatılarak üstel düzeltme ve arıma yöntemleri kullanılarak uygulama yapılmıştır. Arıma yöntemiyle yapılan uygulamada gerçekleşen belediye gelirleri ile tahmin edilen gelir arasında çok büyük farklar olması nedeniyle belediye gelirlerinin tahmininde arıma modellerinin kullanılamayacağı söylenebilir. Üstel düzeltme yöntemi ile yapılan tahminlerle gerçekleşen gelirler karşılaştırıldığında üstel düzeltme yönteminin daha kullanılabilir tahmin metodu olduğu görülmektedir. Bütün tahmin yöntemlerinde olduğu gibi bu yöntemde' de bir miktar hata payı vardır. Bunun nedeni merkezi idarenin belediye gelirlerini belirlemekteki tasarrufudur. Belediye gelir bütçesinin % 80 'ini merkezi idareden alınan paylar, fonlar, borçlanmalar oluşturmaktadır. Bu payların geciktiği veya çeşitli nedenlerle ödenmediği durumlarda belediye bütçesi açık vermektedir.

Local authority denotes institutions run by bodies elected by the local public itself. The most developed of all these institutions are the municipalities. While demands and requirements for services provided by the local authority increased with the impact of rapid population growth, municipalities' financial resources for investments decreased and municipalities realized insufficiency of their services rendered to the public. Power of financial resources stay limited in meeting urban service demands due to various reasons. The most important of these factors are dependence on central administration, burden of debt payment resulting from past debts and high interest rates and rapid increase in urban service costs. In order to utilise their financial resources more effectively and efficiently, municipalities have to forecast their revenues coming from different items. With these forecasts, it is easier and more realistic to plan budgets and investments. In the study conducted, time series, which is one of the methods used in future forecasts, is explained and exponential correction and purification methods are put into practice. As a result of the implementation with purification method, it can be stated that purification models cannot be used in forecasting municipal revenues since there are great differences between the municipal revenues realized and those forecasted. When forecasts made with exponential correction method are compared to revenues realized, it is seen that exponential correction method is more practical. This method, just like all other forecast methods, comprises errors to a certain extent. This results from the fact that central administration saves while determining municipal revenues. 80% of the municipal budget from revenues constitutes of shares from central administration, funds and loans. Deficits occur in municipal budget in cases where the shares in question are delayed or not paid due to several reasons.
Keywords: Belediyeler_Türkiye; Istatistik-analiz