Ekonomik Katma Değer (Economic Valvue Added) (EVA) ve Net Kar: İMKB'deki Hisse Senedi Fiyatlarının Analizi (1995-2000) - (:unkn) unknown (My University, 2004)
EVA® net işletme karı ile işletmenin tümüne veya bir projeye yatırılan tüm sermayenin fırsat maliyeti arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır. Başka bir deyişle, EVA® işletme karının, kullanılan toplam sermayenin maliyetini karşılayıp karşılamadığını ölçmektedir. Bu çalışmanın amacı son yıllarda dünyada şirketlerin performanslarım ölçmek amacıyla yaygın olarak kullanılan EVA ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'de işlem gören hisse senetlerinin fiyatları arasındaki ilişkiyi göstermek ve hisse senedi fiyatlarını belirlemede kullanılan geleneksel ölçülerden biri olan Net Kar ile EVA® 'yi karşılaştırmaktır. Sonuçlar dikkate alındığında EVA®'nın İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin piyasa değerleri ile istatistiksel olarak yüksek düzeyde ilişkisi bulunduğu belirlenmiştir.

EVA® is calculated as the difference between the net operating profit and the opportunity cost of capital invested in the assets of a company or capital invested in a project. In other words, EVA® calculates the adequacy of the operating profit whether being able to meet the cost of capital or not. This paper aims to illustrate the relationship between the stock prices in ISE and EVA which is widely used in recent years for measuring the performance of the companies and to compare EVA® with Net Income which is a traditional measure of performance in determining the stock prices. According to the results, EVA® which is produced by the companies listed in ISE, appears to have a strong statistical relationship with their market value.
Economic Value Added (EVA) & Net Income: An Analysis of Stock Prices in Turkey (1995-2000)