Bankacılıkta uluslararası kredi yönetimi ve uluslararası sendikasyon kredisi piyasalarında Türkiye’nin yeri - Satoğlu, Serhad (My University, 2010)
Geniş çaplı ekonomilerin talep ettiği kaynağın temininde ve riskin yüklenimindeki güçlükler nedeniyle kredilendirmenin tek bir kuruluş yerine iki veya daha fazla sayıda kreditör tarafından oluşturulan konsorsiyumlar tarafından gerçekleştirilmesi tercih edilmektedir. Bu bağlamda uluslararası finans piyasalarında ağırlıklı kullanım alanına sahip bir enstrüman olan sendikasyon kredileri, özellikle istikrarlı ekonomilere sahip ülkelere düşük maliyetli uzun vadeli kaynak temini sağlamaktadır. Bu çalışmada uluslararası kredi işlemleri, kredi çeşitleri, uluslararası finans kaynakları ile uluslararası kredi işlemleri sırasında ortaya çıkan riskler ve bu risklerin yönetimi, ayrıca söz konusu kredilerde ortaya çıkabilecek sorunların yönetimi ve çözüm yolları değerlendirilmiş, kredi riskinin ölçümü kapsamında derecelendirme kavramı ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları incelenmiştir. Çalışmada sendikasyon kredileri ve katılan taraflar açıklanarak, sendikasyon kredilerinin sağlanma süreci ve işleyişi incelenmiş, bu bağlamda Türkiye’de sendikasyon piyasalarının gelişimi, işlevselliği, dünyadaki yeri ve Türk mevzuatı açısından yasal çerçevesi açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Türk bankalarınca kullanılan sendikasyon kredileri üzerinde kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Önümüzdeki dönemde Türk bankalarının ve hatta firmalarının makul maliyetlerle fon bulabilecekleri tek finansman enstrümanın yine sendikasyon kredileri olduğu görülmektedir. Uluslararası kredi işlemleri, kredi risk yönetimi, sendikasyon kredileri.

With the existence of hardships in fund providing demanded by large scaled economies and assumption of that risk, it’s now preferred to realize the crediting by the consortiums constituted by two or more creditors instead of a single institution. In this respect, syndicated loan as an instrument which has an intense application in international finance markets, provides low-cost, long-run funding especially to the countries with stabilized economies. In this study, international credit transactions, variety of credits, international finance resources, the risks emerged during the international credit transactions and the management of these risks, moreover, the management of the troubles occurred at these credits and dealing with them are all commented. Besides, concept of rating in terms of credit risk measuring and international credit rating institutions are inspected. Syndicated loans and all parties participated in the process are all interpreted in this study and by this way, the procurement process and the operation of syndicated loan is examined. In this context, the progress, functionality and the stand of Turkish syndicated loan market in the world is disclosed with clarifying the legislative framework in terms of Turkish Statute. In addition to that, the syndicated loans used by Turkish Banks is studied comprehensively with emphasizing. Throughout the incoming term, it’s clearly observed that syndicated loan is the unique financial instrument from which Turkish Banks and even the firms could benefit. Key words : International credit transactions, credit risk management, syndicated loans .
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kredi Yönetimi; Sendikalar