İstanbul ilinde psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin ruhsal hastalıklara yönelik inançlarının değerlendirilmesi - Aydöner, Hacer (My University, 2009)
1.ÖZET Bu çalışma İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığı’na, üniversite ve özel kuruma bağlı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin ruhsal hastalıklara yönelik inançlarını incelemek ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen “Bilgi Formu” ve “Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnanç Ölçeği (RHİÖ)” kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde ve analizinde SPSS 15.0 Kruskal-Wallis, Mann-Whithney U, One-way Anova, Tukey HSD testi, Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin (n=258), yaş ortalaması 32.6±7.65, %43.4’ü lise mezunu, %60.9 evli, %46.1 şehirde büyüdüğü, %76.4 çekirdek aileye sahip olduğu, %79.1’i Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışmaktadır. Hemşirelerin %75.6’sı psikiyatriye özel bir eğitim almamıştır. Hemşirelerin %58.1’i psikiyatri kliniklerinde kendi istekleri ile çalıştıklarını, %60.1’ i ruhsal hastalıkların birincil nedeni olarak biyolojik nedenleri belirtmişlerdir. Çalışmamızda ruhsal hastalıklara yönelik inanç ölçeğinin toplam puanı 52.84±16.68, çaresizlik alt grubu puanı 28.58±10.07, tehlikelilik alt grubu puanı 22.54±6.88 ve utanma alt grubu puanı 1.73±2.24. olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; psikiyatri kliniğinde çalışan hemşireler ruhsal hastalığı olanlara karşı toplumdaki diğer bireylere göre daha olumlu inançlar göstermektedir. Hemşirelerin inançlarının çalıştığı kurum, psikiyatri hemşireliğini isteyerek seçme durumu, psikiyatriye özel eğitim alma, alınan özel eğitimin şekli, yaş gibi değişkenlere göre farklılık gösterdiği ve psikiyatri kliniğinde çalışan hemşireler arasında ruhsal hastalıklara karşı az da olsa olumsuz inançların olduğu belirlenmiştir. Hemşire, İnanç, Ruhsal hastalık, Tutum 2.

The Beliefs Toward Mental İllness Of The Nurses Who Works At Psychiatry Clinics in İstanbul. The beliefs of the nurses, being the most frequently interacted health personel about mental illness, may have an influence on the treatment options, on the duration of the cure and also on the attitude of the public, people and the families. In this context, it is important to define the beliefs of the nurses who works at psychiatry clinics. This study is performed in the city of İstanbul for the Ministry of Health and Social Services aiming to define and search for interactive relations in the beliefs of the nurses employed in the university and private institutions’ psyhiatry clinics about mental illness and the factors that causes this opinions and effects of them. “The Data Form” and “Beliefs Toward Mental Illness Scale (BMI)” developed in paralel with the literature, have been used. SPSS 15.0 programme, Kruskal-Wallis, Mann-Whithney U, One-way Anova, Tukey HSD Test, Pearson Correlation Test have been used in the analysis of the relevant data. The average age of the subject nurses (n=258), is 32.6±7.65, the %43.4 of them is high school educated, the %60.9 is married, %46.1 were grown up in big cities, %76.4 has nucleid family , %79.1 is working for the Hospitals of the Ministry of Health and Social Services. %75.6 of the nurses have not been special trained for the psychiatry. %58.1 of the nurses is working at a psychiatry clinic by their own will, % 60.1 claims the primary reason for a mental disease as biological factors.. In our study, the total points of our belief scale has been calculated as 52.84±16.68, while the total points of desperacy, danger and shame sub-groups are 28.58±10.07, 22.54±6.88 and 1.73±2.24 respectively. As a conclusion, nurses working at a psychiatry clinic tend to express more positive opinions towards mentally ill people in comparison to the other individuals in the society. The beliefs of the nurses are effected by variables such as employer, choosing to work as psychiatry nurse, receiving special training, the type of training received, age etc. while negative beliefs, although minor, have been found to exist among nurses is working at a psychiatry clinic. Attitude, Belief, Mental İllness, Nurse
Keywords: Hastalıklar; İstanbul_Psikiyatri