Büyüme hormonu (somatotropin) içeren biyolojik olarak parçalanabilen mikrokürelerin hazırlanması - Şimşek, Şerhan (My University, 2007)
1.ÖZET Uzun etkili protein formülasyonları günümüzde yoğun biçimde araştırılan bir konudur. Bu çalışmada kitozan esaslı polietilen oksid, β-siklodekstrin, gluteraldehit ve PLA ve PLA-PLGA polimerleri kullanılarak somatotropin içeren mikroküreler hazırlanmıştır. Bu amaçla kitozanın farklı konsantrasyonlarda mikroküreleri hazırlanmıştır. Bu mikroküreler ile yapılan salım çalışmaları neticesi % 1.00 (a/ h) konsantrasyonda olan formülasyona değişik konsantrasyonlarda polietilen oksid, β-siklodekstrin ve gluteraldehit ilave edilerek somatotropin içeren mikroküreler hazırlanmıştır. Kitozan esaslı bu mikrokürelerin yanısıra yine değişik konsantrasyonlarda PLA ve PLA-PLGA mikroküreleri oluşturulmuştur. Bu mikrokürelerde partikül büyüklüğü, yüzey yük ve yüzey görüntü özellikleri ile salım çalışmaları yapılmıştır. Salım örneklerinde somatotropin teşhis çalışmaları kromotografik (SEC-HPLC) ve elektroforetik (SDS-PAGE), ve biyoaktivite açısndan incelenmiştir. Bu amaçla mikroküreler +40C ,-20 0C, 25 0C ve 40 0C koşullarında bekletilmişlerdir. Elde edilen sonuçlara göre 4.00 ± 1.55µm ile 13.70 ± 2.87 µm partikül büyüklüğü aralığında, +10.04 ± 0.80 mV ile 16.57 ± 0.77 mV ve – 1.60± 0.96 mV ile – 2.89 ± 0.45 mV yüzey yük aralığında ve % 87.10 ± 2.90 ile % 98.65 ± 1.39 enkapsülasyon değerleri elde edilmiştir. Salım çalışmalarının toplam süresi 15 gün ile 45 gün arasında gerçekleşmiştir. Stabilite koşullarında salım çalışmaları neticesi değişiklikler saptanmış ancak biyolojik aktivite de anlamlı bir değişiklik elde edilmemiştir. Sonuç olarak çalışmalarımız kitozan esaslı polietilen oksit, gluteraldehit ve β-siklodekstrin ile PLA ve PLA-PLGA polimerlerinin somatotropin içeren mikroküre dozaj şeklinde kullanılmasının mümkün olabileceğini ortaya koymuştur. Gerçekleşen çalışma in-vivo çalışmalar için temel oluşturacaktır. hormonu, Somatotropin, Kitozan, β-siklodekstrin, Polietilen oksit, Gluteraldehit, Protein, Mikroküre, PLA,PLGA 2.

Encapsulation of Growth Hormone (Somatotropin) in Biodegradable Microspheres Controlled release delivery systems are intensively investigated area. In present study somatotropine microspheres were prepared with chitosan based polyethylene oxide, betacyclodextrin, glutaraldehyde, PLA and PLA-PLGA polymers. In this study chitosan microspeheres were prepared with different concentrations. According to microsphere and release studies results polyethylene oxide, betacyclodextrin and gluteraldehyde were added to 1.00% (w/ v) chitosan formulations and microspheres were obtained. Additionally PLA and PLA: PLGA were used for microspheres. Stability studies were performed at +40C ,-20 0C, 25 0C and 40 0C conditions. According to results particle sizes were obtained between 4.00 ± 1.55µm and 13.70 ± 2.87 µm, surface charges were obtained between +10.04 ± 0.80 mV and 16.57 ± 0.77 mV , – 1.60± 0.96 mV and – 2.89 ± 0.45 mV and encapsulations were obtained between % 87.10 ± 2.90 and % 98.65 ± 1.39. Total release were occured between 15 and 45 days. Release profiles were changed during stability periods but biological activities were still positive. As a result, chitosan based microsphere systms including polyethylene oxide, betacyclodextrin, glutaraldehyde, PLA and PLA-PLGA can be used for somatotropin delivery. These results will form the basis for in-vivo studies. Key Words: Growth Hormone, Chitosan, β-cyclodextrin, Polyethylen oxide Glutaraldehyde, Microsphere, PLA, PLGA
Keywords: Biyoloji; Farmasötik