Meme kanserinde HDL, LDL ve kuersetinin apoptoza etkileri - Çelik, Nurefşan (My University, 2023)
Meme kanserinde yüksek yoğunluklu lipoprotein (hdl), düşük yoğunluklu lipoprotein (ldl) ve kuersetinin apoptoza etkileri 1 ÖZET Amaç: Çalışmamızda meme kanseri östrojen pozitif (ER+) MCF-7 hücre hattında, kuersetin ve lipoproteinlerin in vitro olarak hücre proliferasyonuna, apoptoza etkilerinin incelenmesi ve lipoproteinler ile meme kanseri arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmaların çelişkili sonuçları da göz önüne alınarak, kolesterol temelli patogenezinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kuersetinin, HDL ve LDL’nin proliferasyona etkisi MTT yöntemiyle belirlenmiştir. HDL, LDL ve kuersetin ile kombinasyonlarının apoptoza olan etkisi kit prosedürüne uygun olarak, kaspaz ekspresyonlarının spektrofotometrik ölçümüyle belirlenmiştir. Lipoproteinler ve kuersetin kombinasyonlarının mitokondriyel apoptoza etkisi JC-1 boyası kullanılarak floresan mikroskobu ile tespit edilmiştir. Bulgular: Kuersetinin, tüm dozlarda ve doza bağımlı olarak MCF-7 hücre hattında hücre proliferasyonunu inhibe ettiği görülmüştür. LDL’nin hücre proliferasyonuna ters etkileri olduğu görülmüştür. Kuersetin ve HDL kombinasyonu genel ve mitokondriyel apoptozu arttırıcı etki göstermiştir. Sonuç: Kuersetin ve HDL’nin tek başına östrojen pozitif meme kanseri hücre hattında proliferasyonu azalttığı ancak apoptoz üzerinde kombinasyonlarının daha etkili olduğu görülmüştür. Sonuçlarımız meme kanseri tedavisine yönelik yeni bir bakış ve araştırma alanı sağlamıştır.

Effects of high-density lipoprotein (hdl), low-density lipoprotein (ldl) and quercetin on apoptosis in breast cancer Name of student: Nurefşan ÇELİK Supervisior: Prof.Dr.Derya ÖZSAVCI Department: Department of Biochemistry 2 SUMMARY Purpose: In our study, it was aimed to examine the effects of quercetin on cell proliferation and apoptosis in vitro in breast cancer estrogen positive (ER+) MCF-7 cell line and to elucidate the cholesterol-based pathogenesis by considering the conflicting results of studies investigating the relationship between lipoproteins and breast cancer. Material and methods: The effect of quercetin, HDL and LDL on proliferation was determined by MTT method. The effect of HDL, LDL and quercetin combinations on apoptosis was determined by spectrophotometric measurement of caspase expressions in accordance with the kit procedure. The effect of lipoproteins and quercetin combinations on mitochondrial apoptosis was determined by fluorescence microscopy using JC-1 dye. Results: Quercetin appeared to inhibit cell proliferation in the MCF-7 cell line at all doses and dose-dependently. LDL has been shown to have adverse effects on cell proliferation. The combination of quercetin and HDL showed a general and mitochondrial apoptosis enhancing effect. Conclusions: It was observed that quercetin and HDL alone reduced proliferation in estrogen positive breast cancer cell lines, but their combination was more effective on apoptosis. Our results provided a new perspective and research area for breast cancer treatment.
Effects of high-density lipoprotein (hdl), low-density lipoprotein (ldl) and quercetin on apoptosis in breast cancer
Keywords: apoptosis; ApoptozBreast cancer; Breast diseases; Breast neoplasms; HDL; Kuersetin; LDL; Meme hastalıkları; Meme kanseri; Meme tümörleri; quercetin