Genişletilmiş ortadoğu projesine karşı uzman aydınların tutumları - Sedef, Serpil (My University, 2009)
GENİŞLETİLMİŞ ORTA DOĞU PROJESİNE KARŞI UZMAN AYDINLARIN TUTUMLARI Orta Doğu, tarih boyunca Batılı devletlerin ilgi odağı olmuştur. Bunda, Orta Doğu coğrafyasının ekonomik ve jeo-politik özelliklerinin yanı sıra, semavi dinlerin doğduğu bölge olmasının da önemli bir rolü vardır. Toplumsal olayları anlamaya ve açıklamaya çalışırken, sadece ekonomi, siyaset ya da din gibi tek çerçeveden değerlendirmeler yapmak, sosyal gerçekliği tek boyuta indirgemek olacaktır. Belli bir zaman ve mekanda meydana gelen sosyolojik olaylar, temellendikleri toplumsal yapıdan beslenir. Toplumsal yapı ise; siyaset, ekonomi ve din olguları üzerinde şekillenir. Dolayısıyla sosyal yapıda oluşan her türlü dini oluşumun arka planında ekonomik ve siyasi gelişmeler rol oynayabileceği gibi; sosyal yapıda gerçekleşen her türlü siyasi ve ekonomik gelişmenin arka planında da örtülü ya da açık dini faktörler vardır. Din Sosyolojisi dalında yapılan bu araştırma, toplumsal düzlemdeki oluşumların, arka planında siyaset ve ekonomi faktörü kadar, din faktörünün de etkili olduğu savına dayanmaktadır. Araştırmada 2000’li yıllarda gündeme getirilen Genişletilmiş Orta Doğu Projesi’nin Türk Aydını üzerinde yarattığı algılama biçimleri ve farklılıkları, içerik analizi yöntemine dayanılarak, ortaya konmuştur.

POİNT OF VİEWS OF PROFİCİENTS ABOUT EXTENDED MİDDLE EAST PROJECT During the time, western political organizations are interested in the Middle East Region. That area has a big importance because of the fact that many monotheistisch religion emerged in taht region and also it has economic, geo-politic importance. When we try to explain the sociological events if we use only the religional side or economical side or political side we have limmited point of view. In addition, that method reduces the sociological realities to a basic line. Sociological events occuring in a specific time and place are originated from the social stucture. Social structure is composed of the economical, political and religional characteristics. Related to that view, we can easily say, instead of the fact that economy and politic have a role in religional changes, religion has a direct or indirect role in economical and political alterations. This research studing on the religion of sociology examine the idea that religion, besides economy and politics, has an effective role in social formation. In this research, we deal on the influence of extended Middle East Project which become populer in 2000s on Turkish intellectuals’ perception difference using content analysis method.
Keywords: Din Sosyolojisi; İslam Dini