PE ve PP boru birleştirmelerinin ısı transfer yönünden incelenmesi - Altunkaynak, Abdüsselam (My University, 2002)
PE VE PP BORU BİRLEŞTİRMELERİNİN ISI TRANSFERİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Son yıllarda, dünya şebeke sularının ve endüstriyel atıkların naklinde kullanılan plastik boruların önemi artmıştır. Bu sektörde dünya üzerinde bilgini ve tecrübenin artması plastikten yapılan borulara olan güveni arttırmıştır. Ülkemizin deprem kuşağında yer alması ve heyalan bölgelerinin çok oluşu nedeniyle özellikle yer altına gömülü vaziyette kullanılacak boruların ani yer hareketlerine uyumlu olması, kırılma, muf yerlerinden çıkma gibi sorunlarla karşılaşılmaması amacıyla polietilen ve polipropilen borular tercih edilmiştir. Polietilenden ve polipropilenden mamul borular yük altında önemli miktarda kopmadan şekil değiştirebilmektedir. Şekil değiştirmeleri esnasında boruda en zayıf yer kabul edilen kaynak bölgesinden kopmamaları için birleştirme koşullarının oluşturulması için çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmamızda, polietilen ve polipropilenden mamul boruların birleştirme yöntemleri incelenmiş olup, sıcaklık altında yapılan birleştirmelerin ön gördüğü standartlar ve bu standartlardaki şartları sağlayacak ısı transferi analizleri yapılmıştır. Özellikle, alın kaynağında boruların et kalınlıklarının önemli olmadığı kaynak işleminin gerçekleştirilebilmesi için belirli bir süre ısıtmanın yeterli olduğu gözlenmiştir. Temmuz, 2002 Abdüsselam ALT

VİEW OF PE AND PP PİPE JOİNTS FROM THE ASPECT OF HEAT TRANSFER. Plastic pipes used in the transport of industrial effluents and the water supply network of the world gained more importance in the recent years. Build up of knowledge and experience in this job sector have increased also the assurance in the plastic pipes. Polyethylene and polypropylene pipes are being preferred because of their flexibility and nonbrittleness against earth movements and resistance against ruptures especially in our country which is located in earthquake zones of the world and which is exposed to landslips. Polyethylene and polypropylene pipes show elastic deformation before rupture. My studies have been carried out to get the best welding joints which have been considered to be the weakest portion of the pipes in order to avoid rupture there during elastic deformations. In this study of mine, methods for making joints of polyethylene and polypropylene pipes have been investigated and analysis of heat transfer during jointing has been made under the related standarts. It has been understood that especially in buttwelds, wall thickness of the pipes does not have any effect and heating for certain time is good enough. July,2002 Abdüsselam ALTUNKAYNAK
Keywords: Isı İletimi; PE ve PP Boru Birleştirmeleri