Sağlık çalışanlarının iş doyum düzeyinin iletişim sürecine etkisi: özel bir hastaneye yönelik araştırma - Göyük, İsmail (My University, 2019)
İnsan hayatının önemli bir kısmını gereksinimlerini karşılamak için çalışmaktadır. Çalıştığı ortam kişiyi fizyolojik ve psikolojik olarak etkilemektedir. Bu nedenle çalışanın işinden sağladığı doyum hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Çalışma koşullarının çalışanın beklentilerine uygun olması iş doyum düzeyini olumlu yönde etkilemektedir. Çalışanın iş doyum düzeyinin yüksek olması hem beden sağlığı hem de ruh sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Çalışanın iş doyum düzeyi aynı zamanda iş ve sosyal hayatındaki iletişimini de olumlu yönde etkilemektedir.Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının iş doyum düzeyinin iletişim sürecine olan etkisini incelenmektir. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Bulgular değerlendirilmiş ve iş doyumu ile iletişim arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlık çalışanlarının iş doyum düzeyinin yüksek olması iş ve sosyal hayatındaki iletişimini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bu çalışma sağlık çalışanlarının iş doyumu ile iletişimi arasındaki ilişkiyi incelemesinden dolayı sağlık kuruluşlarının insan kaynakları politikalarında önleyici ya da sorun çözücü bir etkiye sahip olacaktır.

Human being spends a significant part of hislife to meethis needs. The environ ment in which he Works affects him psychologically and physiologically. There fore the satisfaction he gets in his job greatly influences his life the compliance of the working condition swith employee hight level job satisfaction has a pasitively effect on bathbudy health and mental health. The emplıyees job satisfaction level also effect the communication busines and social life positively.The aim of this study is to investigate the effect of job satis faction level of health workers on comunication process. Survey method was used in the study. The findings were evaluated and a positive corrolation was found between job satisfaction and communication. It was seen that the employeer hing level job satis faction their communication in business and social lives in a pasitive aspect. Besause of revaaligthe relation betwen health care workers and job satisfaction this study will have a preventive or problem-soluing affect on the human resources policies of health institutions.
Keywords: Health Workers; İletişim; İş Doyumu; Job Satisfaction; Sağlık Çalışanları Communication