Uydu ile dijital eğitim platformu - Aytekin, Çiğdem (My University, 2004)
UYDU İLE DİJİTAL EĞİTİM PLATFORMU Uzaktan eğitimin gerçekleştirilmesinde çeşitli öğretim materyalleri ve ortamlar uygulanmaktadır. Mektupla başlayan öğretim materyalleri sonraları televizyon gibi ortamlara dönüşmüş, günümüzde ise tamamıyla dijital bir düzene geçilmiştir. Bu geçişte hız kavramı hep ön planda tutularak iletim ortamları daha hızlı hale getirilmeye çalışılmış ve uydu teknolojisi uygulamalarına kadar gelinmiştir. Bu çalışmada ele alınan uydu ile dijital eğitim platformu iki kısım halinde incelenmiştir. 1. Kısımda, web tabanlı eğitim kapsamında uydu interneti ele alınmıştır. Bu kısımda uydu internetinin özellikleri incelenerek diğer bağlantı türleri ile karşılaştırılmış ve uydu erişiminin, görsel içerik kalitesinin önemli olduğu web tabanlı uzaktan eğitim uygulamalarında geniş bant imkanı sunması ve kullanılabilir alan sınırı olmaması özellikleri başta olmak üzere diğer erişimlere alternatif teşkil ettiği görülmüştür. Platforma örnek teşkil etmesi bakımından, Çift Yönlü Uydu Interneti ile Uzaktan Eğitim Modeli oluşturulmuştur. Günümüzde sayısal video artarak web sayfalarına entegre edilmektedir. Yakın bir gelecekte, bir çok web tabanlı eğitim nde sayısal video formatına yer verecek ve eğitim içerikleri görsel tabana geçerek yön değiştirecektir. Bu yön değiştirmede, uydu interneti, özellikle geniş bant imkanı sağlaması bakımından önemli ölçüde kullanılacak ve bu sayede video sunumları internetten kolaylıkla izlenebilecek, böylece web tabanlı uzaktan eğitim yeni bir soluk kazanacaktır. 2. Kısımda ise, uydu ile dijital eğitim platformunun diğer uygulaması olan, görüntülü ve sesli dataların IP multicast teknolojisiyle aktarılması sayesinde oluşan media streaming yayının ele alındığı uzaktan eğitim platformu incelenmiştir. Uydu interneti platformundaki PC donanım ekipmanları ile bu platformdaki ekipmanlar aynı olduğundan, iki amaçtan herhangi birisi için uydu platformuna geçiş, diğer platformu da hazır hale getirmektedir. Böylece, kullanıcı(lar) donanıma bir kez sahip olarak, aynı platformda, bir yandan internetten video sunumu izlerken, diğer taraftan da IP multicast teknolojisi ile PC'den video yayını izleyerek uzaktan eğitim alabileceklerdir. Haziran, 2004 Çiğdem AYTEKİN

DIGITAL EDUCATION PLATFORM VIA SATELLITE Different educational material and media have been used in distance education programs. Distance learning started with the use of postal services in delivering the educational materials; later TV became the medium of transfer and now digital platforms are used with increasing efficiency. Speed has been the decisive factor in the development of these different platforms, and the use of satellites is the last point in technological development. In this thesis, the digital education platform via satellite will be discussed in two parts. In the first part, the web based educational programs transferred through the satellite will be described. In this part, the characteristics of the web based satellite transmissions will be compared with other transmission types, with the broadband characteristics, absence of spatial limitations and better visual context of satellite transmissions they will be alternative to all other kinds of transmissions. Presently, digital video is being integrated to web pages. In the very near future, most of the web based educational programs will include numeric video formats and educational material will be transferred to visual formats. In the second part, distance learning platform with media streaming broadcast which is realized through the transfer of audio visual data through IP multicast technology will be discussed, and with is the same and transmission to satellite platform for one of them will make the other ready. In this process, once the users with the hardware both have the advantages of using the internet through the satellite, and also receiving the multicast broadcasts. June, 2004 Çiğdem AYTEKİN
Keywords: Eğitim; Mektupla eğitim yapan okullar ve kurslar; Uzaktan Eğitim; Yetişkin eğitimi