Okul psikolojik danışmanlarında zenofobi : özgecilik ve mültecilere karşı duygusal mesafe değişkenlerine göre bir inceleme - Özyurt, Songül (My University, 2021)
2011 yılında Suriye’de başlayan iç karışıklıklar ve savaş sonrasında Suriye’den Türkiye’ye göç başlamıştır. Şu an Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli bulunmaktadır. Eğitim sistemi içerisinde görev yapan psikolojik danışmanlar; görev tanımlarında olduğu haliyle tüm öğrenci ve velilerinin uyum ve psikolojik sağaltım sürecinde ve eğitim sistemi içerisine dahil edilen Suriyeli çocukların da sorunlarıyla ilgilenmelidirler. Bu çalışmada okul psikolojik danışmanlarının özgecilik ve mültecilere karşı hissettiği duygusal mesafenin zenofobi düzeylerine olan etkisinin araştırılması ve demografik değişkenlere göre araştırmanın değişkenlerinin farklılaşma durumunun incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Google formlarda oluşturulan içerisinde kişisel bilgi formu ve araştırmada kullanılan ölçeklerin bulunduğu link aracılığıyla rastgele seçilen 326 okul psikolojik danışmanından veri toplanmıştır. Araştırmada Kişisel bilgi formu, Bozdağ ve Kocatürk (2017) tarafından geliştirilen Zenofobi Ölçeği, Tekeş ve Hasta (2015) tarafından Türkçeye uyarlanması yapılan Özgecilik Ölçeği ve Yılmaz (2018) tarafından geliştirilen Ötekine Karşı Hissedilen Duygusal Mesafe Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın analizi SPSS 24.0 paket kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak hiyerarşik regresyon analizi yapılmış ve yapılan analiz sonucuna göre; özgecilik ile zenofobi arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki vardır. Fakat modele duygusal mesafe değişkeni dahil olunca bu anlamlı ilişki (Özgecilik→Zenofobi) ortadan kalkmıştır. Bu yüzden modelde duygusal mesafe değişkeni tam aracı role sahiptir. Alt amaçlara yönelik yapılan fark istatistiklerinde zenofobi ve özgecilik değişkenlerinde demografik değişkenlere göre bir farklılaşma olmadığı ancak duygusal mesafe değişkeninin yaş ve okulunda yabancı uyruklu öğrenci bulunma durumuna göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

After the civil unrest and war in Syria, immigration from Syria to Turkey started in 2011. Currently, there are 3.5 million Syrians in Turkey. Psychological counselors who are working in the education system should deal with the problems of Syrian children who are included in the education system due to their job descriptions as well as the adaptation and psychological rehabilitation process of all students and their parents. In this study, it is aimed to investigate the effect of altruism and emotional distance felt by the school counselors towards the refugees on xenophobia levels and to examine the differentiation of the variables of the study according to demographic variables. For this purpose, data were collected from 326 school counselors via the link containing the personal information form and the scales used in the research, created on Google forms. Personal information form, the Xenophobia scale developed by Bozdağ and Kocatürk (2017), the Altruism scale adapted to Turkish by Tekeş and Hasta (2015) and the emotional distance scale felt towards the Other developed by Yılmaz (2018) were used to collect data. The analysis of the research was done by using the SPSS 24.0 package program. Hierarchical regression analysis was conducted in accordance with the purpose of the research and there is a low level of significant negative correlation between altruism and xenophobia according to the results of the analysis. However, when the emotional distance variable was included in the model, this meaningful relationship (Altruism → Xenophobia) disappeared. Therefore, the emotional distance variable has a full mediator role in the model. According to the difference statistics made for the sub-goals, it was concluded that there was no difference in xenophobia and altruism variables according to demographic characteristics, but the emotional distance variable differs according to the age and the presence of foreign students at the school.
Keywords: Altruism; Duygusal Mesafe; Education; Eğitim; Emotional Distance; Mülteci Xenophobia; Özgecilik; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; Refugee; Zenofobi