The relationship between green innovation and financial performance : A study on EU firms - Düzgit, Kubilay (My University, 2023)
Son yıllarda hem akademik alanda hem de özel sektörde yeşil inovasyon ile finansal performans arasındaki ilişkiye olan ilgi artmaktadır. Yeşil inovasyonun finansal performans üzerindeki etkilerini kavramak için çeşitli türlerde çalışmalar yapılmıştır, ancak sonuçlar üzerinde henüz bir fikir birliğine varılamamıştır. Bazı çalışmalar yüksek yeşil inovasyon değerlerinin finansal performansı artırıcı etkisi olduğunu savunmakta, bazı çalışmalar ise finansal performansı düşürücü etkisi olduğunu savunmaktadır. Bu çalışmada Avrupa Birliği'nde faaliyet gösteren 105 şirketin 2016 ve 2022 yılları arasındaki finansal verileri Eikon veri tabanından elde edilmiştir. Patent verilerinin toplanmasında Avrupa Patent Ofisi tarafından oluşturulmuş küresel bir patent veri tabanı olan PATSTAT kullanılmıştır. Bu patent verileri, analiz edilen firmaların yeşil inovasyon yoğunluğunun değerlendirilebilmesi için Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün IPC (Uluslararası Patent Sınıflandırma) Kodlarına göre yayınladığı “IPC Yeşil Envanteri” kullanılarak sınıflandırılmıştır. Yeşil inovasyon yoğunluğu, yeşil inovasyonu ölçümlemek için çalışmamızda bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Finansal performansın değerlendirilmesinde, yaygın olarak kullanılan aktif karlılığı ve öz kaynak karlılığı oranları seçilmiştir. Kullanılan bu oranlar çalışmamızda bağımlı değişken olarak nitelendirilen finansal performansı temsil etmektedir. Bu şirketlerin finansal performansları ile yeşil inovasyon yoğunlukları arasındaki ilişkiyi incelemek için panel veri analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, yeşil inovasyon ile finansal performans arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir.

In recent years, interest towards the relationship between green innovation and financial performance has been increasing, both in the academic field and the private sector. Various types of studies have been conducted to grasp the effects of green innovation on financial performance, but a consensus as to the results has not yet been reached. While some studies argue that high green innovation values result in an increase in financial performance, other studies report the reverse relationship. In this study, the financial data of 105 companies, which operate in the European Union, have been collected from Eikon database between the years 2016 and 2022. PATSTAT, which is a global database of patents formed by the European Patent Office was used to gather the patent data of these companies for the same period. This patent data is classified using the “IPC Green Inventory” published by the World Intellectual Property Organization by their IPC (International Patent Classification) Codes in order to evaluate the green innovation intensity of the analyzed firms. Green innovation intensity is used as our explanatory variable to measure green innovation. For the assessment of financial performance, commonly used ratios; namely, return on assets (ROA) and return on equity (ROE), are used as dependent variables. Panel data analysis is utilized in order to reveal the relationship between financial performance and green innovation intensity. The results show that there is a statistically significant and positive relationship between green innovation and financial performance.
Yeşil inovasyon ve finansal performans ilişkisi : AB firmaları üzerine bir araştırma
Keywords: Avrupa Birliği; European Union; Finance; Financial Performance; Finans; Finansal Performans; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Green Innovation; Yeşil İnovasyon