Ortadoğu’da terörizm ve ekonomik entegrasyon hareketleri - Erkaya, Emre (My University, 2011)
“Ortadoğu’da Terörizm ve Ekonomik Entegrasyon Hareketleri” başlıklı tez Ortadoğu’da günümüze kadarki süreç içerisindeki ekonomik ve siyasi bütünleşmeler ile ayrışmaları analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tezde ilk olarak geçmişten günümüze kadar, Ortadoğu’da sağlanmak istenen uyum ve uzlaşı ortamını baltalayacak uyuşmazlıklar başlıca ülkeler baz alınarak analiz edilmiştir. günümüzde hala büyük bir sorun olan İsrail Filistin çatışmaları, Körfez savaşı, İran’ın “Devrim İhracı” politikası, ve Suriye’nin ve Esad ailesinin izlediği iç ve dış politikalar, bu bölümde ayrıntıları ile işlenmiştir. İkinci bölümde ise Ortadoğu ile yıllardır birlikte anılan Terörizm ve Terör’ün tanımı üzerinde durulmuştur. Günümüzde evrensel bir tanımı yapılmayan terörizm kavramının Ortadoğu’da geçirdiği tarihsel sürecinin seyri hakkında ayrıntılı olarak bilgi verilmiştir. Bu bağlamda “Harici Zihniyeti” ve bu anlayışın tezahüründe ortaya çıkan birçok örgüt ve fraksyonları üzerinde durulmuştur. bugün bile Ortadoğu’nun siyasi yapısını önemli ölçüde etkileyen İbni Teymiye; İslam’da karşı duruşun ve muhalefetin timsali olarak karşımıza çıkarken, Vahabilik akımı bugün birçok ülkede kendini hala önemli ölçüde hissettirmekte ve hala etrafında taraftar toplamaktadır. Tezin “Birinci” ve “İkinci” bölümlerinde Ortadoğu’da yaşanan anlaşmazlıklar ve ayrışmalar üzerinde durulmasına karşılık tezin üçüncü bölümünde ise Ortadoğu’da entegrasyon denemeleri hakkında bilgi verilmiştir. Globalleşme olgusunun sonucu olan Transnasyonellik ve Aşiretçilik olgularının bölge üzerindeki etkilerinin yanı sıra; Birinci dünya savaşından bu yana kurulmaya çalışılan ve halen etkinliğini sürdüren işbirliği örgütlerinin başlıcaları ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Dissertation, titled “Terrorism and economic Integration Movements in the Middle East” aims to analyze economic and political integration and segregation process up until today in the Middle East. At the beginning, divergencies which would paralyze harmony and compromise condition desired to be employed in the Middle East from past to present was analyzed based on major countries. In this chapter, Israel-Phalestinian conflict which is still an important case,Gulf war, revolution export policy of Iran, Domestic and Foreign policies of both Syria and Esad Family was studied in details in the dissertation. At the second chapter, Definition of Terrorism and Teror which are two concepts associated with Middle East for many years is deliberated. Detailed Information is provided regarding historical process of terorizm ,universal definition of it is still ambigous today, in the Middle East, In this sense, “External Mentality” and many of organizations and political fractions emerged after consequence of this perception are highlighted. IbniTeymiye who affects political structure of Middle East in a significant way still appears an exemplar in respect of opposition in Islam today. On the other hand,Wahhabi stream plays an important role in many countries and still continues to rally supportes. In the first and second chapter of the dissertation, it is pointed about conflicts and partitions in the Middle East , However in the third Chapter, information about integration trials in Middle East is provided In addition to influence of the Fact of transnationalism and clan in region which is a consequence of Globalism, major cooperative organisations which have been attempted to be constituted from World War One and still sustain their effiencies were handled in details.
Keywords: Ortadoğu_Terörizm; Terörizm; Uluslararası İlişkiler