Türkiye'de Sivil Toplum Kuruluşlarında İletişim:kadın Hakları Odaklı STK'ların İletişim Düzeyi Üzerine Bir Araştırma - PELTEKOĞLU, ZEYNEP FİLİZ (My University, 2024)
Günümüz dünyasında iletişim hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir, bu da kurumlar için etkili iletişim faaliyetlerini hem fırsat hem de zorunluluk haline getirmektedir. Kurumlar, paydaşlarıyla uzun vadeli güven ilişkileri kurmak için interneti ve sunduğu olanakları etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bu platformlar, kurumların misyonlarını ve hizmetlerini halka aktarırken, kamuoyunun da taleplerini ve beklentilerini iletmesine olanak tanır. Özellikle sivil toplum kuruluşları, etkili ve verimli iletişim için güncel, dinamik ve şeffaf bir strateji izlemelidir. Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren kadın hakları odaklı sivil toplum kuruluşlarının web siteleri, Diyalojik İletişim kriterlerine göre incelenmiştir. Araştırma, bu STK'ların iletişim düzeylerinin beklenen düzeyde olmadığı görülmüştür. "Ziyaretçileri sitede tutma", "Arayüz kolaylığı" ve "Medyaya yönelik bilgilerin kullanışlılığı" kriterlerinde ortalamanın biraz üstünde değerler elde edilirken, "Diyalojik iletişim", "Üyeler" ve "Yeniden ziyareti sağlama" kriterlerinde ortalamanın altında kalındığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Kadın hakları, İletişim

In today's world, communication is rapidly evolving and diversifying, which makes effective communication activities both an opportunity and a necessity for organizations. Organizations effectively use the Internet and its offerings to establish longterm trust-based relationships with their stakeholders. These platforms allow organizations to convey their missions and services to the public, while also enabling the public to communicate their demands and expectations. Particularly, non-governmental organizations should follow a current, dynamic, and transparent communication strategy. In this study, the websites of women's rights-focused NGOs operating in Türkiye were analyzed based on the Dialogic Communication criteria (Kent & Taylor, 1998). The research revealed that the communication levels of these NGOs were not at the expected level. While the criteria for "keeping visitors on the site," "interface ease," and "usability of information for the media" scored slightly above average, the "dialogic communication," "members," and "revisiting" criteria were below average. Keywords: Non-Governmental Organizations, Women's rights, Communication
Communication of Non-Governmantel Organizations in Türkiye: A Research on the Communication Level of Women's Rights-Focused NGOs
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kitle İletişimi ve Araçları; Halkla İlişkiler; Social Sciences and Humanities; Mass Communications and Mass Media; Public Relations; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; İLETİŞİM; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; COMMUNICATION; İletişim; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Communication; Social Sciences & Humanities; Sivil Toplum Kuruluşları; Kadın hakları; İletişim; Non-Governmental Organizations; Women's rights; Communication