Opinions of doctors about the promotional activities of pharmaceutical companies - Beğen, Burak (My University, 2002)
İlaç söktöründe promosyon çalışmaları yapılırken pazarlama yöneticileri için doktorların fikirleri çok önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni de ilaçları satın alan grup olan hastaların ilaç alımlarını ve kullanımlarını doktorların kararları ile yazılan reçetelere bağlı olarak yapmasıdır. Bu tez çalışmasında temel hedef, doktorların ilaç tanıtımları hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Çalışmanın çeşitli boyutları, ilaç tanıtımlarının doktorların firmalar ve ilaçlar konusundaki fikirlerine etkileri, ilaç seçimi konusundaki fikirlerine etkileri, promosyonların güvenilirliği, bilgilendiriciliği, gerekliliği, yararlığı, etik anlayışa uygunluğu ve doktorların memnuniyetleri olarak belirlenmiştir. Bu konu ile ilgili dünyada çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırma sonuçları, Türkiye'deki durumu saptamaya yöneliktir. Araştırma, sektörde çalışan pazarlama sorumlularına yol göstermeye çalışmaktadır. Ayrıca konu ile ilgili yapılacak araştırmalar için referans niteliği taşımaktadır.

The opinions of doctors about the promotional activities of the pharmaceutical companies are an essential consideration for the marketers in the pharmaceutical sector, because although the consumers buy and use the drugs, the decision makers are the doctors, since they prescribe the drugs. This study concentrates mainly on the opinions of doctors about pharmaceutical promotions. The dimensions are the effects of promotional activities on the prescription decisions and on the opinions about companies and their products, the informative side, the necessity, reliability and ethical side of promotional activities, and satisfaction reached by the doctors based on these promotional activities. Several research has been conducted in the world about the effects of promotional activities. This study aims to highlight the situation in the Turkish market. The results of this research help the marketers in the sector, and to provide significant insights for Turkey.
Keywords: Farmakoloji ve tedavi; Ilaç Sanayi; İlaçlar (Meteria medika); Pazarlama; Promosyonlar; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri