Event studies and the efficient market hypothesis-evidence from Turkish merger annocements - Yalvaç, E. Feridun (My University, 2011)
Bu çalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda 2000-2008 yılları arasında gerçekleşen şirket satın alma ve birleşme duyuruları analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, hisseleri satış konusu olan hedef şirketlerin hisse senedi fiyatlarının söz konusu duyurulara verdiği tepkinin Etkin Piyasalar Hipotezi’nin varsayımlarına uygun olup olmadığı hakkında kanıt bulmaktır. Etkin Piyasalar Hipotezi’ne göre yatırımcıların beklentilerini değiştirebilecek yeni bir bilginin ilgili finansal varlık fiyatlarına hızla yansıması gerekir. Bu amaçla 45 satın alma duyurusunu içeren bir örnek oluşturularak vaka çalışması yapılmış ve şirket hisselerinin satışı hakkındaki duyurunun kamuya açıklandığı tarih ile bir gün öncesi ve sonrası olmak üzere 3 günlük bir dönemde gerçekleşen kümülatif olağanüstü getiriler hesaplanmıştır. Kümülatif Olağanüstü Ortalama Getiri %13,2 ve t-değeri 8,2 olarak bulunmuş, dolayısıyla vakanın hisse fiyatları üzerinde etki yaratmadığı hipotezi kuvvetle reddedilmiştir. Parametrik olmayan testlerin sonucunda da vakanın etkisi ile hisse fiyatlarında olağanüstü bir getiri artışı olmadığını öneren farksızlık hipotezi kuvvetle reddedilmiştir. Çalışmanın sonuçları, hisse fiyatlarının piyasaya yeni ulaşan habere Etkin Piyasalar Hipotezi’nin orta düzey formuna uygun olarak tepki verdiği hakkında kanıt sağlamıştır. Diğer yandan, örnekte yer alan şirketlerin hisse senedi fiyatlarında, şirket hisselerinin satılması için girişimde bulunulacağının kamuoyuna açıklanmasından önce olağanüstü artışlar gözlenmiştir. Bu durum, kamuya açıklanmamış bilginin fiyat oluşumunda etkisi olduğunu göstermekte olup, Etkin Piyasalar Hipotezi’nin ileri düzey formuna aykırılık teşkil etmektedir

In this study, the price effects of the merger initiation announcements that took place in the Istanbul Stock Exchange over the period from 2000 to 2008 were analyzed. Our aim was to find evidence on whether the responses of target firm stock prices were in agreement with the assumptions of the Efficient Market Hypothesis which states that any new information conveys a signal to the market and prices of related securities adjust rapidly to that information. In order to derive statistical inferences, we conducted an event study in which we have constructed a sample of 45 merger announcements and calculated cumulative abnormal returns for an event period of 3 days, including the announcement day, one day before and one after the event day. The Cumulative Average Abnormal Return for the 3-day event period was 13.2% and the value of t-statistic was 8.2, therefore the null hypothesis that the event has no impact was strongly rejected. The results of nonparametric tests also confirmed the strong rejection of the null hypothesis that there was no abnormal return. Our results provided evidence that the market responded the newly arriving news efficiently which was in line with the semi-strong form of market efficiency. Nevertheless, we also observed significant increases on the share prices of sample firms during the pre-event period indicating that private information was involved in price formation process. This was considered as evidence contrary to the strong form of market efficiency.
Keywords: Hisse Senetleri; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Muhasebe