İKTİSAT VE İŞLETME TARİHİ KAYNAĞI OLARAK İŞ İNSANI HATIRAT VE OTO/BİYOGRAFİLERİ: TÜRKİYE’DE YAYIMLANAN ESERLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 - KORALTÜRK, MURAT (My University, 2019)
Bu çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır. İlk olarak, Türkiye’de iş insanlarını konu edinen hatırat,biyografi ve otobiyografi türündeki eserleri belirli boyutlara göre sınıflandırmak, ikincil olarak ise, iş dünyasınayönelik hatırat ve oto/biyografi eserlerinin iktisat tarihi ile işletme tarihi yazınlarına yönelik muhtemel katkılarınıkeşfetmektir. Bu bağlamda, çalışmanın yazarları tarafından derlenen 1947'den 2018'e kadar 278 kitap, içerikanalizi ile ilgili kategorilere göre analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, Türk iş insanları üzerine yayınlanankitapların çoğunun, onaylı eserler veya para karşılığı kaleme alınmış biyografiler olduğunu ve bu kitaplarınönemli bir bölümünün hagiografi niteliğinde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Türk iş insanları ile ilgiliyayınlanan kitapların çoğunluğu, sıfırdan zirveye tırmanmaya ilişkin başarı öyküleridir. Araştırmanın sonuçları,Türk iş kadınlarının kitaplarının çok nadir olduğunu ve Türk iş kadınları hakkında sadece 8 kitap yayınlandığınıgöstermiştir.

The aim of this paper is twofold. Firstly, to categorize the published memoir, biography and auto biography books of business people in Turkey by certain dimensions. Secondly, to explore the possible contributions of the published books on Turkish business people to economic and business history literature. In this context, 278 books from 1947 to 2018 compiled by authors of the study have been analyzed using content analysis according to related categories. Research results show that most of the published books on Turkish business people are authorized books or commissioned biographies and the majority of those books are hagiographies. In addition, many of the books published on Turkish business people are rags to riches stories. Results of the study also indicated that books of Turkish business women are very rare and there are only 8 books on Turkish business women.
MEMOIRS AND AUTO/BIOGRAPHIES OF BUSINESS PEOPLE AS ECONOMIC AND BUSINESS MANAGEMENT HISTORY SOURCE: A STUDY ON PUBLISHED BOOKS IN TURKEY
Keywords: Sanat; Müzik