Güzel sanatlar eğitimi bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin yakın dönem Türk resim sanatı hakkındaki görüşlerinin incelenmesi - Turguç, Kenan (My University, 2021)
Türk resim sanatı, toplumun içinde bulunduğu sosyokültürel koşulların, tarihsel dönemlerin, teknolojik ve politik gelişmelerin etkisinde değişim göstermektedir. Resim sanatçıları ve eserleri de içinde bulundukları dönemin özelliklerinden etkilenmiştir. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte sosyal ve siyasal hayatın her alanında görülen çağdaşlaşma hareketleri sanata da yansımıştır. Bu hareketler sanatı etkilediği gibi sanat eğitimini de etkilemiş, 1980 sonrası sanat eğitimi daha çağdaş bir yapı kazanmıştır. Yenileşme hareketleri sayesinde sanat eğitimi yaygınlaşmış ve kendini sürekli yenilemiştir.Yapılan bu araştırma, sanat eğitimi almakta olan öğrencilerin “1980 sonrası yakın dönem Türk resim sanatı” hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması ve sanat eğitimcisi olduklarında konu hakkında bilgi veremeyecek oluşu problem olarak görülerek yürütülmüştür. Bu nedenle güzel sanatlar eğitimi alan lisans 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin yakın dönem Türk resim sanatı hakkındaki bilgilerinin ölçülmesi, değerlendirilmesi gerekli görülmüş ve tezin amacını oluşturmuştur. Çalışma grubu olarak; evreni İstanbul Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü, örneklemi ise; Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalında okuyan 3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerinden rastgele seçilen 40 öğrenci ile bu araştırma yürütülmüştür. Çalışma nitel araştırma türlerinden yarı yapılandırılmış görüşme yöntem ile yapılmış, veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz dönemi 30.02.2020 ile 04.03.2020 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği ABD bölümünde bulunan atölye, amfi ve dersliklerde gerçekleşmiştir. Toplanılan verilerin analizleri ise; “SPSS For Windows 16.0” yapılarak, anlamlılıklar minimum p<,05 seviyesinde denenmiştir. Bulgular çalışmanın amacına göre manidarlık seviyeleri belirtilerek tablo ve şekiller olarak tamamlanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde, katılımcıların yakın dönem Türk resim sanatı hakkındaki düşünceleri, bu konuda daha fazla eğitim almaları gerektiği, hâlihazırda sunulan eğitimin yeterli olmadığı ve üniversitelerin sanat eğitimi veren kurumlarında bu alana yeterince önem verilmediği sonucuna varılmıştır.Yapılan bu çalışma ile güzel sanatlar eğitimi lisans öğrencilerinin “Yakın dönem Türk resim sanatı” bilgileri incelenebilir, sanat eğitimi müfredat planlama uzmanları açısındanvgüncel veri olarak araştırma ve inceleme yapılabilir, sanat eğitimi derslerinin niteliği ve kazanımları açısından incelenebilir. Sanat eğitimi bölümlerinde ders ve fakültelerin diğer iletişim araçları ile “Yakın dönem Türk resim sanatının” önemini ve gerekliliğini anlatan yazı, makale, video, slayt, gazete ve kitaplarla teşvik edilebilir.

Turkish painting art changes with the effects of the socio-cultural conditions within the society, historical periods, technological and political developments. Painting artists and pieces are also influenced by the characteristics of the period. With the decleration of the Republic, the modernization movement that can be seen in every aspect of social and political life reflected itself on art too. These movements affected art education besides the art itself and the art education gained a more contemporary structure after 1980. Owing to the innovation movements, art education spread and renewed itself constantly.This research has been conducted within the consideration of students that are taking art education does not have enough information about “Turkish painting art in the near period post 1980” and the fact that it is a problem that they could not give information about this topic when they become an art educator. For these reasons, the knowledge of the Turkish painting art of the students that are taking fine arts education and are in third or fourth grade has been seen to be required to be measured and evaluated and this topic became the main purpose of this thesis. As for the study group; İstanbul Marmara University, Atatürk Faculty of Education Fine Arts Department are chosen to be the system; forty random third and fourth grade license students that are studying in Painting-Work Instruction Department are chosen to be the sample and with these goup, the research has been conducted. The study has been done with the semi-structured interview method which is one of the qualitative research types and the survey method was used as the data collection tool. The data is gathered within the 2019-2020 fall semester at the dates of 30.02.2020 to 04.03.2020 inside the workshops, lecture halls and classrooms which are in the Marmara University Atatürk Faculty of Education Painting - Work Instruction Department’s ABD division. The analysis of the gathered data has been done with the “SPSS For Windows 16.0” program and tested within the significance of minimum p<,05 level. Results are completed as tables and figures by indicating significance levels according to the purpose of the study. When the results are examined, it is concluded that the participants’ thoughts about Turkish painting art are that more education is needed for this topic, the education that is already presented is not enough and the institutions that are giving art education does not give enough importance to this field.viiWith this study, the knowledge of the fine arts license students about “Near era Turkish painting art” can be examined, research and analysis can be done as up to date data for arts education curriculum planning experts and the quality and gains of the art education can be examined. It can be encouraged by writings, articles, videos, slides, newspapers and books explaining the importance and necessity of “Near era Turkish painting” with other communication tools of the courses and faculties in art education departments.
Department of fine arts education 3. and 4. examination of class students’ views on the recent Turkish art of painting
Keywords: Art Education; Art Teacher; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Painting, Turkish; Resim-İş Öğretmenliği; Resim, Türk; Sanat Eğitimi Recent Turkish Painting Art; Yakın Dönem Türk Resim Sanatı