Koklear implant kullanıcılarında gürültünün işitsel P300 ve eşleşmeyen negativite üzerine etkisi - Alnıaçık, Asuman (My University, 2010)
1.ÖZET Bu çalışmanın amacı, koklear implant kullanan kişilerde gürültünün ve gürültülü ortamda adaptif direksiyonel mikrofon kullanımının İşitsel P300 ve Eşleşmeyen Negativite [EMN (Mismatch Negativity-MMN)] üzerine etkisini incelemektir. P300 çalışması için koklear implant kullanan 35 kişi, EMN çalışması için 11 kişi çalışmaya katılmıştır. Kontrol grubu olarak aynı sayıda normal işiten denekler çalışmaya alınmıştır. Koklear implant kullananlarda en az bir yıllık implant kullanma deneyimi aranmıştır. P300 ve EMN cevaplarının kaydı için / da/ sık uyaran, / di/ seyrek uyaran olarak, şiddet seviyeleri 70 dB SPL olacak şekilde, katılımcıdan 1 metre uzakta 0º açı ile yerleştirilen hoparlörden verilmiştir. 80 dB SPL şiddet seviyesindeki konuşma gürültüsü (sinyal gürültü oranı -10 dB), katılımcıdan 1 metre uzakta 180º açı ile yerleştirilen hoparlörden verilmiştir. Tüm katılımcılarda sessiz ve gürültülü ortamlarda kayıt yapılmıştır. Koklear implant kullanan kişilerde gürültülü ortamda omnidireksiyonel mikrofon ortamda adaptif direksiyonel mikrofon (BEAM) EMN kayıtları yapılmıştır. İmplantlı grupta sessiz ortam kayıtları omnidireksiyonel mikrofon yapılmıştır. P2, N2 ve P3 dalga latansları, EMN tepe latansı, normal işitenlerde gürültülü ortamda, sessiz ortama göre istatistiksel anlamlı uzun olarak elde edilmiştir. Koklear implant kullanan grupta da benzer şekilde, gürültülü ortamda omnidireksiyonel mikrofon yapılan kayıtlarda, sessiz ortama göre P2, N2, P3 dalga latanslarının ve EMN tepe latanslarının istatistiksel anlamlı uzadığı tespit edilmiştir. Ancak gürültülü ortamda BEAM ile kayıt yapıldığında, P2,N2,P3 dalga latanslarında ve EMN tepe latanslarında sessiz ortama benzer şekilde istatistiksel anlamlı kısalma olduğu belirlenmiştir. Adaptif direksiyonel (BEAM) mikrofon sisteminin gürültülü ortamlarda kullanılması, koklear implantlı kullanıcılarının işitsel uyaranları bilinç ve bilinç eşiği seviyesinde ayırt etmelerini kolaylaştırmaktadır. EMN, koklear implant, BEAM 2.

The Noise Effects on Auditory P300 and Mismatch Negativity of Cochlear Implantees The aim of this research was to examine the effects of noise on P300 and MMN responses of cochlear implantees and the possible benefit of BEAM in noisy situations and to compare these results with those of normal hearing subjects. Totally, 35 Freedom cochlear implant users were tested for P300 (35 implantees) and MMN (11 implantees). Same number of normal hearing subjects were also tested as control group. All cochlear implant subjects have been using their implants at least for one year. To record P300 and MMN, / da/ (as standart), / di/ (as deviant) stimulus were used. Speech stimuli were delivered at 70 dB SPL via loudspeaker from 1 m. distance at 0º angle. Speech noise was delivered at –10 dB SNR via loudspeaker from 1 m. at 180º angle. All subjects were tested in quite and noisy conditions. In noisy condition, cochlear implant patients were tested with both omnidirectional microphone and adaptive directional (BEAM) microphone programme. In quite condition only omnidirectional microphone programme was used. In control group, P2, N2, P3 and MMN latencies were significantly longer in noisy than those of in quiet condition. Also in cochlear implant group, with omnidirectionel microphone programme P2, N2 and P3 and MMN latencies were significantly prolonged in noisy than those of in quiet condition. But in noisy condition with BEAM, a statistically significant decrease in the latency of P2, N2, P3 and MMN were observed. In cochlear implant group, there was no statistically significant difference in quiet and in noisy condition with BEAM. Cochlear implant users can easily discriminate the auditory stimuli at conscious and preconscious level in noisy conditions with adaptive directional (BEAM) microphone programme. Key Words: P300, MMN, cochlear implant, BEAM
Keywords: İşitme; Konuşma Bozuklukları; Odyoloji