Özel hastanelerin kuruluşunda görev pozisyonlarının belirlenmesi, İstanbul ilindeki özel hastanelerin örgütlenmesine yönelik bir araştırma - Şengün, Haluk (My University, 2010)
Özel Hastanelerin Kuruluşunda Görev Pozisyonlarının Belirlenmesi, İstanbul İlindeki Özel Hastanelerin Örgütlenmesine Yönelik Bir Araştırma Ülkemizdeki özel hastanelerin son yıllardaki plansız ve hızlı çoğalması, birçok organizasyonel sorunu da beraberinde getirmiştir. Sorunların en önemlilerinden birisi tıbbi olmayan yönetsel pozisyonlarda görülen unvan karmaşasıdır. Araştırmamızda özel hastanelerin organizasyon şemasında yer alan üst düzey yöneticilerin ve işletme yöneticilerinin görev, yetki, sorumluluk paylaşımı ve kullandıkları unvanlar araştırılarak, yönetsel düzeydeki unvan profilleri ortaya çıkarılmış ayrıca örgütlenmede kilit görev yapan İKY işlevleri de örgüsel bakış açısıyla incelerek akredite olma durumuna göre karşılaştırılmıştır. Araştırmaya yönelik veriler İstanbul ilinde bulunan akredite olmuş 17 özel hastanenin tamamı ve akredite olmayan 17 özel hastaneden, araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan “Bilgi Edinme Formu” yoluyla toplanmış ve analiz edilmiştir. Akredite olma durumuna göre hastanelerde iş analizi yapılması, iş tanımlarının özellikleri, iş değerlemesi, reorganizasyon ve revizyon ihtiyaç tespiti, performans değerlendirilmesi, kariyer planlaması ve unvan ayrımındaki kıstaslar açısından istatistiksel farklılıklar tespit edilmiştir. Kullanılan unvanlar çok çeşitli ve karmaşık bir profil çizerken, belirli bir standart ve sistematikten yoksundur. Çalışmanın sonuçları ülkemizde sağlık sektöründe yönetim pozisyonları ve unvanlar için ortak bir dil oluşturulmasının gerekliliğini ve bunun için yasal düzenleme yapılması ihtiyacı bulunduğunu, bu konuda Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler ve Özel Hastane Derneklerinin yer alacağı ortak platformlara ihtiyaç bulunduğunu göstermiştir. Anahtar Sözcükler Görev pozisyonu, insan kaynakları yönetimi, hastane yönetimi, özel hastaneler, unvanlar. Determining The Job Positions In The Establishment Of Private Hospitals, A Survey In Regard To Organization Of Private Hospitals In İstanbul City In recent years the unplanned and fast proliferation of the private hospitals in our country have brought along some organizational problems as well. One of the most important problems is the complicity in the titles of the nonmedical managerial positions. In our research task, authorization and responsibility sharing and the profiles of the titles being used by the top level managers and organizational managers that are shown in the organizational chart of the hospitals were revealed; in addition to this HRM functions that serve as a key post at the organization functions were examined through an organizational point of view and compared according to accreditation status. Research data was accumulated from all the 17 accredited private hospitals and 17 of the private hospitals that had not been accredited in İstanbul city, through a “Data Obtaining Form” which had been developed by the researcher and than the data have been analyzed. In terms of being accredited performing job analysis, job description features, job assessment, determination of the revision and reorganization requirements, performance evaluation, career planning, criteria at the position-title distinction were statistically significant among the hospitals. The spectrum of titles has presented a wide range and a complex profile but did not present a specific standard nor systematic. Results of the study has shown the necessity of establishing a common language for managerial positions and titles in the health sector in our country, and requirement to establish a legal arrangement regarding to these issues, also a common platform is required in which Ministry of Health, Universities and Associations of the Private Hospitals should be included. Key words Private hospitals, hospital management, human resource management, job position, title.
Keywords: Hastane Yönetimi; Özel Hastaneler