Ateizmin temeli olarak özgürlük J.P. Sartre'in yaklaşımı - Özkan, Mehmet Şükrü (My University, 2009)
Ateist düşünce, modern dönemde, materyalist düşünce temelli anlayışın etkisini taşımakla birlikte, bir yandan teizmin öne sürdüğü argümanlara sistemli bir eleştiri sunmaya başlamış, diğer yandan toplumsal, psikolojik ve varoluşsal gerekçelerle özgürlük fikrine dayanarak kendini temellendirmeye çalışmıştır. Marx’ın sosyopolitik, Freud’un psikolojik, Nietzsche ve Sartre’ın varoluşsal ateist düşünce biçimleri, insanı konu alarak, onun özgürlüğünü vurgulayarak ateizm düşüncelerini serdetmişlerdir. Bu filozofların ana tezleri, insanın toplumsal, psikolojik ve dini her türlü baskı unsurundan kurtulması gerektiğidir. Bu sebeple onların ateizm anlayışları, insana özgürlüğünü kazandırmak için dile getirdikleri görüşleri yansıtmaktadır. Bu çalışma, 21. yüzyıl varoluşçu filozoflarından J. P. Sartre’ın ateizm görüşünü işlemektedir. Sartre’ın ateizm görüşünün özgürlükle temellendirilmesi çalışmanın temel çıkış noktasıdır. Tezde, Sartre ateizminin, sistemli teist eleştiri boyutu olmadığı, görüşlerini tamamen varoluşsal anlamda ve özgürlük fikri çerçevesinde ileri sürdüğü işlenmektedir. Sartre’ın varlık görüşü ve insan psikolojisinden hareketle, özgür olan insan için, Tanrı’nın gereksiz ve anlamsız olduğu düşünceleri irdelenmektedir. Ateizm, Marx, Nietzsche, Freud, Sartre, Özgürlük,

Atheist thought, in modern time, is not only showing affects of materialistic thought but also criticising arguments of theism and at the other hand by predicating on freedom idea with with pyschologic and existential arguments try to establish its arguments. Marx`s social politic, Freud`s pyschologic, Nietzche and Sartres`s existentialist atheist thoughts, by treating human and its freedom defend their atheist arguments. The main thesis of these philosophers is that human should avoid all social, pyschological and religious pressures. Though their atheistic thoughts reflect, their ideas to bring freedom to human. This thesis studying atheistic thought of J. P. Sartre, 21. century existansialist philosopher. Main idea of the thesis is that Sartre is trying to establish his atheist argument with freedom. In the thesis, it is mentioned that Sartre`s atheism does not containing any theist criticism but putting its ideas around existansialist and freedom idea. From Sartre`s existansialist idea and human pyschology; the idea that, for human with freedom, God`s being unnecessary and meaningful, is considered. Atheism, Marx, Nietzsche, Freud, Sartre, Freedom.
Keywords: Ateizm; Felsefe_Din