Farklılıkla öğrenme antrenmanlarının yarışmacı genç takım oyuncuları üzerindeki etkinliği - Özçelik, Murat (My University, 2019)
Farklılıkla Öğrenme Antrenmanlarının Yarışmacı Genç Takım OyuncularıÜzerindeki EtkinliğiÖğrencinin Adı: Murat ÖZÇELİKDanışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Aytekin ALPULLUAna Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimi Ana Bilim DalıAmaç: Genel hatlarıyla antrenman yöntemleri, doğrusal ve farklılıkla öğrenme olarakiki ana öğrenme yöntemi içermektedir. Fakat hangi yöntemin daha etkili olduğukonusunda tartışmalar devam etmektedir. Yaptığımız bu çalışmanın amacı farklılıklaöğrenme yönteminin antrenman programlarına eklenip 16-18 yaş aralığındakiyarışmacı genç erkek takım basketbol oyuncularının, basketbol sporunun temeli olanpas verme, şut atma, top sürme ve turnike parametreleri üzerindeki etki ve gelişimlerinitest etmek ve bu konuda literatüre katkıda bulunmaktır.Gereç ve yöntemler: 16-18 yaş aralığındaki UPS Spor ve Kültür Kulübü YarışmacıBasketbol Genç takımı oyuncularından gönüllü olarak 24 erkek sporcu bu çalışmadayer almıştır. Çalışmada basketbol becerilerini test amacıyla German HeidelbergerBasketball Test kullanılmıştır.Oyuncular 12’ şer kişilik kontrol ve deney grubu olarak ayrıldıktan sonra ön teste tabiitutulmuştur. Ön test sonrası sekiz hafta boyunca haftada dört gün, deney grubuna,farklılıkla öğrenme yöntemi ile zenginleştirilmiş basketbol antrenman takipettirilmiştir. Kontrol grubu ise altı gün boyunca olağan basketbol antrenmanprogramlarına devam etmişlerdir.Analiz sonuçları için SPSS Statistics 23.0 programında Wilcoxon testi ve deneklerarasındaki anlamlı farklılık için ise T testi yapılmıştır.Bulgular ve sonuç: Beceri testinde ön test ile son test arasında istatistiksel olarakanlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Kontrol ve deney grubu arasındaki anlamlı farkabaktığımız T testinde iki grup arasındaki tüm becerilerde anlamlı farklılık bulunmuştur(p <0,05).

The Effects Of Differential Learning Training On Competitor Young TeamPlayersStudent name: Murat ÖZÇELİKSupervisor: Dr. Öğr. Üyesi Aytekin ALPULLUDepartment: Movement and Training ScienceObjective: The aim of the training is to prepare the athletes for the competition. Theselected training program should be the most ideal program. Generally speaking, thereare two main methods of learning with differential and traditional training.The aim of this study is to test the effect and development of the competitor youngbasketball players, who are 16-18 years old, in basketball, which is the basis ofbasketball sport, on the pass, shot, dribbling and lay up parameters.Materials and methods: UPS Sports and Culture Club Competitor Man BasketballYouth team players between the ages of 16-18 took part in this study voluntarily.German Heidelberger Basketball Test was used to test basketball skills and 24 athleteswere included in the study.After the pre-test, for eight weeks, four days a week, the control group is followed bythe traditional basketball team training, while the experimental group is followed bythe basketball training program enriched with the learning method.Wilcoxon test was used for SPSS Statistics 23.0 program and T test was used forsignificant differences between subjects.Findings and results: There was a statistically significant difference between pre-testand post-test performance of the players (p <0,05). In addition, in the T test, we founda significant difference between the two groups in all skills and that significants showsus differential training program more usefull than traditional training in this studybetween experimental and control group (p <0,05).
Keywords: Basketball; Basketbol; Education; Eğitim; Farklılıkla Öğrenme; Heidelberger Basketball Test; Heidelberger Basketbol Testi Differential Learning; Learning Theory; Motor Beceri; Motor Skill; Öğrenim Teorisi; Spor; Sports