A profile from the European Union documents on maternity rights of working women - Befem, Selda Ülgen (My University, 2002)
Çocuk doğurma, çocuk büyütme ve ev işleri , yıllarca kadınların tek sosyal statüsü oldu. Oysa, 20. yüzyıldaki sosyo-ekonomik değişimlerin sonucunda, kadınlar iş yaşamına girdiler; böylece ev dışında da bir kimlik kazanmaya başladılar ve yıllarca sosyal kimliklerini sorguladılar. Zamanla sosyal farkındalık düzeyi artan ve daha iyi eğitim alan kadın, erkeklerle eşit hak ve fırsatlara sahip olma taleplerini dünya örgütlerine, sivil toplum kuruluşları oluşturarak ilettiler ve bu dönemde cinsiyet, yani toplumsal kimlik irdelenmeye başladı. Ancak, günümüzde bile çocuk doğurmak kadının iş yaşamını kesintiye uğratmaktadır. Kadınlar, bu yüzden iş yerinde erkeklerle eşit haklara sahip olamaz, ya hamileyken işten çıkarılır, ya da doğumdan sonra ev işlerine yetişemediği için kendisi ayrılır. Bu nedenle, kadınların korunması gerekmektedir. Ülkemizde kadın iş gücü azdır ve Avrupa Topluluğu' na adaylığımız konunun önemini arttırmaktadır; bu tezin amacı konuya ilgi duyanlara başvuru kaynağı oluşturmaktır. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü, her alanda cinsiyet eşitliği sağlamaya ve çalışan anneyi korumaya yönelik düzenlemeler yapmışlardır. Avrupa Topluluğu, Dünya örgütleri ile işbirliği içinde olmuştur ve örgütlerin düzenlemeleri Topluluk açısından önem taşımaktadır. Ekonomik kalkınmayı sağlama amacıyla kurulan Avrupa Topluluğu zamanla sosyal kalkınma ve ekonomik kalkınmanın bir bütün olduğu düşüncesiyle kurucu antlaşmalarda ve diğer yasal düzenlemerde cinsiyet eşitliğine ve çalışan annenin korunmasına yer vermiştir. Cinsiyet Eşitliği Topluluk' ta başlıbaşına bir Politikadır. Kısaca; Dünya örgütlerinin ve Avrupa Topluluğu düzenlemelerinin sonucunda; Avrupa Topluluğu'nda kadın çalışan sayısı, erkek çalışan sayısına yaklaşmaktadır. Kadının bir çalışan olarak kimliğini bulma çabası, artık uluslararası düzeyde destek bulmaktadır ve kadın iş gücünü korumak Topluluğun sosyal hedeflerinden birini oluşturmaktadır.
Keywords: Çalışan Kadınlar; Kadın Hakları