Okul öncesi eğitim kurumlarında Kur'an öğretimi - Çetin, Cemile (My University, 2019)
Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şerifler başta olmak üzere, geçmişten günümüze kadar yapılan araştırmalarda din eğitimine küçük yaşlardan itibaren başlanması tavsiye edilmektedir. İslam dünyasında din eğitimi denildiğinde akla ilk Kur’an-ı Kerim öğretimi gelmektedir. Ülkemizde okul öncesi Kur’an öğretimi veren ilk kurum Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde 10 pilot ilde, sonraki yıllarda ise Türkiye genelinde eğitimlere başlanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokollerle Kur’an öğretiminin anaokullarında yapılmasının da önünü açmıştır. Bu çalışmada her iki kurumda (Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokullarında ve Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Kursları (4-6 Yaş Grubu)) yapılan Kur’an öğretimi, program, müfredat, öğrenci, öğretici, materyal ve öğrenim ortamı açısından incelenmiştir. İncelemeler yapılırken okul öncesi ve din eğitimi verilerinin ışığında, alanla ilgili yazılmış çeşitli kitap, makale ve tez çalışmalarından istifade edilmiştir. Aynı zamanda bahsedilen konular hakkında değerlendirmeler yapılarak eksik olduğu düşünülen yerlerde önerilerde bulunulmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Kursları (4-6 Yaş Grubu) ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokullarında verilen Kur’an öğretimi uzun yıllar devam edecek ve birçok çocuğun din eğitimi anlamında sağlam bir şekilde yetişmesine zemin hazırlayacaktır. Bu çalışmada, böyle önemli bir projeye katkıda bulunmak ve bundan sonra alana dair yapılacak araştırmalar için bir adım atmak istenmiştir.

In the research that has been conducted so far suggest that religious education, especially about the Quran and the hadiths, should start from an early age. When it comes to religious education in the Islamic world, the first thing that comes to mind is the teaching of the Quran. The Presidency of Religious Affairs is the foremost institution that provides the pre-school teaching of the Quran in our country. The teaching of Quran in pre-schools started in 10 pilot areas that are provinces during the academic year of 2013-2014 and across Turkey in the later years. The Presidency of Religious Affairs has paved the way for teaching the Quran in pre-schools with the protocols it has signed with the Directorates of National Education. In this study, the Quran teaching in both institutions (the kindergartens within the body of the Ministry of National Education and The Quran Courses of the Presidency of the Religious Affairs (4-6 Age Group)) was examined in terms of program, curriculum, students, instructors, teaching materials and the learning environment. During the analyses of the pre-school and religious education data, various books, articles and thesis studies written in the field have been used. At the same time, evaluations were made on the mentioned issues and suggestions were made where the data was found to be incomplete. The Quran Courses of the Presidency of the Religious Affairs (4-6 Age Group) and the Quran teaching in kindergartens within the body of the Ministry of National Education will continue for many years and provide a basis for properly training many children in religion. In this study, it was aimed to contribute to such an important project and lead the way for the future studies in the field.
Keywords: 4-6 Age Qur’an Course; 4-6 Yaş Kur’an Kursu; Din Eğitimi; Diyanet İşleri Başkanlığı; Islam; İslam; Kur’an Öğretimi; Milli Eğitim Bakanlığı; Ministry of National Education; Okul Öncesi; Okul öncesi öğretim; Pre-school; Preschool teaching; Presidency of Religious Affairs; Quran Teaching; Religious Education