Etkileşimli okuma destekli hayat bilgisi derslerinin ilkokul öğrencilerinin hayat bilgisi dersi ve çevreye yönelik tutumlarına etkisi - BAYSAL, ZELİHA NURDAN (My University, 2023)
Hayat bilgisi dersi, çocuklara yaşam içerisinden kesitlerle birlikte çeşitli bilgiler sunarak öğrencilerin sosyal ve toplumsal olayları anlamasına yardımcı olur. Bu dersin etkili bir şekilde öğretiminin yapılması, toplumun huzuru ve geleceği için önem arz etmektedir. Hayat bilgisi dersi genellikle ders kitabı kullanılarak işlense de bu derste kullanılabilecek başka materyaller de vardır. Resimli çocuk kitapları bu derslerde kullanılabilecek etkiye özgün materyallerden birisidir. Bu kitapların çocuklara okunması sürecinde etkileşimli okuma yönteminin kullanılması kitapların etkisini arttıracak ve öğretimi kolaylaştıracaktır. Bu araştırmada Hayat bilgisi dersinde etkileşimli okuma yöntemi kullanımının, ilkokul 3. Sınıf öğrencilerinin Hayat bilgisi dersi ve çevreye yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma niteliği taşımakta olup yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmadaki katılımcılar kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın çalışma grubunu, Kocaeli İli Dilovası İlçesi’ne bağlı bir devlet okulunda öğrenim gören ve A, B, C şubelerinde yer alan 72 üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öncelikli olarak, çalışma grubunu oluşturan öğrencilere Çevre Tutum Ölçeği ve Hayat Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan analiz neticesinde öğrencilerin çevreye yönelik tutumlarının ve hayat bilgisi dersine yönelik tutumlarının denk olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma materyalleri için Hayat bilgisi dersi öğretim programındaki çevre farkındalığına yönelik 6 kazanım ve bu kazanımlara ilişkin 6 resimli çocuk kitabı belirlenmiştir. Belirlenen kitaplar, A şubesine etkileşimli okuma yöntemi ile B şubesine ise geleneksel okuma yöntemi ile uygulanmıştır. C şubesi ise ilgili öğrenme alanı ve kazanımları hayat bilgisi ders kitabı ile işlemiştir. Üç şubede devam eden ve toplamda beş hafta süren uygulama sürecinin ardından Çevre Tutum Ölçeği ve Hayat Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği kullanılarak öğrencilerin tutumları tekrardan belirlenmiştir. Araştırma sonucunda etkileşimli okuma yöntemiyle işlenen hayat bilgisi derslerinin öğrencilerin hem çevreye hem de hayat bilgisi dersine yönelik tutumlarını geliştirdiği görülürken; geleneksel okuma ve ders kitabı kullanılan grupta anlamlı bir değişimin yaşanmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Buradan yola çıkılarak etkileşimli okumanın hayat bilgisi derslerinde kullanılabilecek etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.

Life studies course helps students to understand social and societal events by providing various information along with sections from life. Effective teaching of this course is important for the peace and future of the society. Although the life studies course is usually taught using a textbook, there are other materials that can be used in this course. Children’s picture books are one of the original materials that can be used in these lessons. The use of interactive reading method in the process of reading these books to children will increase the effect of the books and facilitate teaching. In this study, the effect of the use of interactive reading method in the Life studies lesson on the attitudes of primary school 3rd grade students towards the Life studies lesson and the environment was examined. The research has the nature of quantitative research and a quasi-experimental design was used. Participants in the study were determined using easily accessible case sampling. In this direction, the study group of the research consists of 72 third-year students studying in a public school in Kocaeli Province Dilovası District and taking part in A, B, C branches. Primarily, the Environmental Attitude Scale and the Life Science Lesson Attitude Scale were applied to the students forming the study group. As a result of the analysis, it was concluded that the attitudes of the students towards the environment and the attitudes towards the life studies course were equivalent. For the research materials, 6 acquisitions for environmental awareness in the Life studies course curriculum and 6 children’s picture books related to these acquisitions were determined. The determined books were applied to the A branch with the interactive reading method and to the B branch with the traditional reading method. On the other hand, the C branch covered the relevant learning area and achievements with the life studies textbook. After the implementation process, which continued in three branches and lasted for a total of five weeks, the attitudes of the students were determined again by using the Environmental Attitude Scale and the Life Science Attitude Scale. As a result of the research, it was seen that the life studies lessons taught with the interactive reading method improved the attitudes of the students towards both the environment and the life studies lesson; It was concluded that there was no significant change in the group using traditional reading and textbooks. Based on this, it can be said that interactive reading is an effective method that can be used in life studies lessons.
The effect of interactive reading supported life science lessons on primary school students’ attitudes towards life studies lesson and environment
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Sosyoloji; Eğitim; Social Sciences and Humanities; Sociology; Education; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; attitude towards life studies lesson; etkileşimli okuma; hayat bilgisi; hayat bilgisi dersine yönelik tutum; illustrated picture books; interactive reading; life science; resimli çocuk kitapları: life science; interactive reading; illustrated picture books; attitude towards life studies lesson; hayat bilgisi; etkileşimli okuma; resimli çocuk kitapları; hayat bilgisi dersine yönelik tutum