Ohsas 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri ve bir uygulama - Sağlam, Nazif (My University, 2008)
OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ VE BİR UYGULAMA İş Sağlığı ve İş Güvenliği çalışmalarının amacı, iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. İnsan kaynağına verilen önemin belki de en önemli göstergesi; İş Sağlığı ve Güvenliğine verilen önem olmaktadır. Sanayileşme çabası içerisinde olan ülkemizde sanayileşme ve teknolojik gelişmeler, işletmelerdeki üretim faaliyetlerini ve kârlılığı artırırken, üretim sırasında, gerekli önlemlerin alınmaması sonucu çalışanların sağlığını ve yaşamını tehdit eden iş kazaları ve meslek hastalıkları sayısında artışlara neden olmaktadır. Sonuçları itibariyle insan hayatını ve sağlığını tehdit eden bu gelişmeler işletme, toplum, ülke ve tüm insanlık için önemli bir maliyet unsuru olarak verimliliği ve kârlılığı doğrudan etkilemektedir. Tüm dünyada ve ülkemizde konuyla ilgili veriler incelendiğinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almaktan kaçınma ve buna bağlı olarak, görülen iş kazaları ve meslek hastalıkları neticesinde ortaya çıkan dolaysız ve dolaylı maliyetlerin; önleyici ve koruyucu çabalar için yapılacak harcamalardan çok daha yüksek olduğu görülmektedir. OHSAS/ TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri; işyerlerinde olabilecek kaza ve etkilerden korunmak ve daha iyi çalışma ortamı sağlamak amacıyla sistemli bir şekilde tehlike ve risklere yönelik önlemlerin alındığı bir yönetim sistemidir. Bu çalışmada, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin ortaya çıkışı, gelişimi, yaygınlaşması, dünyada ve Türkiye’deki bugünkü yeri incelenmiş ve örnekler verilmiştir. TS 18001 yönetim sistemin kurulması, belgelendirme ve belgelendirme sonrası sistemin sürekli gelişim esasları ve imalat sektörüne uygulanabilirliği incelenmiş ve uygulamalardan örnekler verilmiştir. Buna göre imalat sektörüne de sistem bütünüyle uygulanabilmiştir. venliği, OHSAS 18001, TS 18001.

OHSAS 18001 OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY MANAGEMENT SYSTEMS AND AN IMPLEMENTATION The aim of the studies on the business health and the business security is to protect employees from industrial accidents and job illnesses, and provide them with an healthier work environment. Perhaps the most important indicator of the importance given to human health is compliance with Safety and Health regulations. In our country which struggles to be industrialized, while industrialization and technological developments increase production activities and efficiency in enterprises, they cause increase in the number of work accidents and occupational diseases threatening the lives and health of employees as a result of the failure in taking necessary precautions. Work accidents, directly affect efficiency and profitability and is a significant financial element for enterprises, society, our country and all humanity. When the relevant data are examined in our country and in the world, it will be seen that the expenses that emanate from work accidents and diseases that occur due to the negligence in taking necessary work safety precautions, far surpass the money that should be spent for preventive and protective efforts. OHSAS/ TS 18001 Occupational Health and Safety Management Systems is a management system in which the precautions against hazards and risks are taken systematically in order to avoid possible accidents and impacts in the workplaces and provide a better working climate. In this study, development, spread and current state of Occupational Health and Safety Management Systems, OHSAS 18001, in the world and Turkey are investigated and examples are given. In addition, its establishment, certification and progress after certification, its applicability in manufacturing industries are investigated. Eventually, this thesis has shown that OHSAS 18001 can be used in manufacturing industries. Key words: Occupational Health and Safety, OHSAS 18001, TS 18001.
Keywords: İş Güvenliği; İş Sağlığı; Yönetim ve Organizasyon_İş Sağlığı